Поради повишаващия се брой на новозаразени с коронавирус в Австрия днес Швейцария обяви за особено опасни австрийските провинции Долна и Горна Австрия, а Германия предупреди да не се пътува в Тирол поради висок риск от зараза.


Нееднократните предупреждения, изказани от различни европейски държави за опасността от посещение в Австрия или в австрийски провинции, както и задържащите се високи нива на инфекции станаха причина за тричасово заседание тази вечер на представители на австрийските провинции с федералното правителство.

На пресконференция след срещата федералният канцлер Себастан Курц призова Виена да предприеме допълнителни ограничителни мерки с цел ограничаване на пандемията.

Вицеканцлерът Вернер Коглер апелира провинциите да използват предложените от федералните въоръжени сили и полицията възможности за по-бързо проследяване на контактните лица за бързо откриване на всички потенциално заразени, цитира БТА.

Себастиан Курц припомни, че в столицата са регистрирани двойно повече случаи на инфекция в сравнение с Долна Австрия,Тирол и Форарлберг, които също са определени от европейски държави като райони с висок риск от зараза.

Очевидно канцлерът смята за недостатъчна мярка регистрацията на посетителите в заведенията, която е задължително от понеделник, 28 септември, и призовава управата на Виена да предприеме още ограничителни мерки.

Същото бе и мнението на министъра на вътрешните работи Карл Нехамер, който подчерта, че това няма нищо общо с предизборната борба, която е в разгара си, тъй като за 11 октомври са насрочени кметските избори в австрийската столица.

Председателят на Конференцията на провинциалните ръководители и шеф на Залцбург Винфрид Хаслауер обяви загрижеността си за положението в другите провинции, тъй като е възможно цяла Австрия да се обяви за особено опасна зона и ако това направи Германия, за Залцбург "ще е катастрофално". 

Политическите наблюдатели коментират, че още в навечерието на срещата се очерта невъзможността да се стигне до единство в решенията, тъй като никой от тримата шефове на провинции, които са от опозиционната Австрийска социалдемократическа партия, не присъства лично на срещата във Виена.

Правителството на Нидерландия съобщи вчера, че разширява обхвата на рестрикциите, за да спре разпространението на коронавируса, след като броят на новите случаи се увеличава, предаде ДПА.

Ограниченията вече важат за 14 от 25-те т.нар. региони за безопасност в страната - с осем повече отпреди. (Според Закона за регионите за безопасност - Safety Regions Act, организацията на пожарните служби, медицинската помощ и управлението на кризи е поверена на един регионален управителен съвет).

Мерките, наложени досега в по-големите градове като Амстердам и Ротердам, вече включват регионите Гелдерланд-Зюд и Северен Брабант (Брабант Ноорд). Баровете трябва да затварят най-късно в 01,00 ч. след полунощ в засегнатите региони, а събиранията на повече от 50 души са забранени.

Премиерът Марк Рюте, цитиран от националната информационна агенция ANP, заяви, че засега няма да въвежда ограниченията на територията на цялата страна, но не изключи възможността.

Според него налагането на рестрикции на национално равнище би се отразило много по-тежко на икономиката, отколкото ако регионите решават на базата на местните условия, цитира БТА.

Страната вчера регистрира 2777 нови случаи за 24 часа - най-високото равнище от дълго време.

Пандемията има все по-големи последици за културния живот - цигуларят и диригент Андре Рийо отмени тазгодишния традиционен цикъл от коледни концерти, които обикновено всяка година неговият Оркестър "Йохан Щраус" изнася в Маастрихт.
 

Франция регистрира 15 797 нови случаи на COVID-19 за 24 часа, потвърждавайки силната тенденция на повишение след вчерашния рекорд (16 096 случая), предаде Франс прес.

Според данните, публикувани тази вечер от националната агенция за обществено здраве (Santе Publique France), 56 души са починали през последното денонощие, четири пъти повече от вчера.

Продължава да се увеличава делът на инфектираните сред тестуваните лица (делът на положителните тестове) - той вече е 6,9% срещу 6,5% вчера и 6,2% в сряда. 

През последните седем дни са регистрирани 4069 нови хоспитализации, включително 747 тежки случаи в реанимация, с 29 повече от вчера.

Епидемията от COVID-19 във Франция е във "възходяща фаза", предупреди днес здравната агенция.

Като обезпокоителен факт се отбелязва "все по-силната циркулация" на вируса сред възрастните, цитира БТА.