Италианските области Ломбардия и Венето са се договорили за провеждането на консултативни референдуми на 22 октомври, целящи постигането на по-голяма автономия за заможните северни територии, съобщава "Франс прес".
Резултатът от гласуването няма да бъде правно обвързващ. Но висока избирателна активност и категорично гласуване в полза на принципа за прехвърляне на правомощия от Рим ще бъдат разглеждани като засилване на влиянието на политици, борещи за по-голям дял от данъчните приходи, генерирани от динамичните икономики на областите, а в някои случаи борещи се и за отцепване от Италия.

Паоло Гримолди, водеща фигура в крайнодясната "Северна лига" коментира, че на двете области им било "писнало да подаряват 80 млрд. евро годишно на държавната хазна".

"Времето за отговори от Рим изтече, заедно с търпението на гражданите на Ломбардия и Венето", отсече той.

Губернаторът на Венето Лука Зайа, който бива разглеждан като новопоявяваща се звезда в дясноцентристкото политическо пространство в Италия, оглави организирането на референдумите, като продължава с организацията, въпреки че Конституционният съд блокира предложенията за гласуване в неговата област за отцепване или за задържането на по-голямата част от нейните данъчни приходи.

Предложената от Зайа дата за провеждането на допитванията - 22 октомври, е била приета от колегата му в Ломбардия Роберто Марони. И двамата са членове на "Северна лига".

Консултативните референдуми се очаква да питат избирателите за това дали те предпочитат повече автономия за областите, които заедно съставляват близо една трета от БВП на Италия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!