Европа се споразумя за общи действия за преодоляване на финансовата криза, съобщиха световните агенции.

На снощната среща в Париж ръководителите на четирите основни европейски икономически сили приеха решение за подпомагане на засегнатите от кризата европейски банки. Прие се план от пет точки за действия срещу финансовата криза. Без да се стига до спасителен план, подобен на приетия в САЩ, лидерите на четирите европейски държави от Г8 поеха ангажименти за повече прозрачност и контрол на банковата система на Европа. Франция, Германия, Великобритания и Италия обещаха официално да подпомагат заплашените от фалит финансови институции и да санкционират отговорните за това банкови управители. Френският президент Никола Саркози подчерта, че Пактът за стабилност трябва да бъде съобразен с извънредните обстоятелства, при които се намира европейската икономика.
Участниците настояха за международна среща, на която да бъде поставена на нова основа световната финансова система. Такава среща ще се състои евентуално през ноември с участието на страните от Г8 и други икономически сили като Китай и Индия.
Европейските страни одобриха плана на британския премиер Гордън Браун за фонд за подпомагане на дребния и средния бизнес. От утре Европейската комисия трябва да предложи серия от мерки на министрите на икономиката на 27-те членки на ЕС. /БЛИЦ