Изолацията на милиони европейци е безпрецедентно предизвикателство, но възстановяването на икономическия и обществения живот също се очертава като сложно начинание, соъобщава bg-voice.com.

„Международен опит в тази сфера липсва“, отбеляза австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна първа сред членките на ЕС разработи график за постепенно смекчаване на ограниченията.

Дания и Норвегия, въвели режим на „полуизолация“, също посочиха дати за рестартиране. В Португалия и Гърция се говори вече за срокове.

Връщането към нормален живот навсякъде ще бъде поетапно, ще се запазят някои предпазни мерки.

Допълнителни неясноти създава разпространението на вируса по света, което може да наложи съгласуване на стратегиите.

Австрия, Норвегия и Дания смятат, че усилията им са довели до траен резултат – „плато“ в кривата на заразяване.

Правителството на Австрия, където са регистрирани над 12 500 случая на Ковид-19, оповести план за излизане от изолация и констатира рязък спад в броя на новозаразените. Дни наред се отбелязва ръст от близо 2 на сто за денонощие, докато в средата на март бе стигнал 40 процента.

Норвегия – с общо 5863 случая, прецени, че епидемията на нейна територия е „под контрол“. По последни данни един болен в Норвегия вече заразява средно само 0,7 здрави хора срещу 2,5, преди да бъдат взети мерки срещу заразата.

Тези страни успяха да ограничат броя на жертвите и болничните структури не бяха претоварени. До сряда смъртните случаи в Австрия бяха 243, в Дания – 218, а в Норвегия – 80.

Никоя от тези държави не се кани да отмени из един път ограниченията, наложени в средата на март.

В Австрия, където останаха да работят само супермаркетите и аптеките, правителството смята на 14 април да отвори и малките магазини. В средата на май се очаква да последват хотелите и ресторантите.

Австрийците ще трябва да продължат да излизат навън само при крайна нужда и ще работят дистанционно поне до края на април.

Началните и средните училища в Австрия навярно ще заработят чак след 15 май. В Дания занятията ще бъдат подновени постепенно от 15 април нататък. Част от гимназиите, колежите и университетите в Норвегия пак ще отворят врати на 27 април.

Дания не е обявила кога ще подновят работа нейните барове, ресторанти, фризьорски и масажни салони, търговските центрове и дискотеките.

Всички тези страни не планират засега да разрешат масовите събирания, спортните и културните прояви – това ще стане най-рано през юли или август.

Гърция съобщи, че се надява на „връщане към нормалното“ през май, както и Португалия, при условие че изолацията бъде стриктно спазвана дотогава. Швейцария заяви в сряда, че „първите стъпки към разхлабване“ ще станат факт до края на април.

Никоя от тези страни не прояви триумфализъм – те неведнъж предупредиха, че епидемията може да се върне.

„Още много месеци ще живеем с множество ограничения“, изтъкна датският премиер Мете Фредериксен и отправи апел за гражданска отговорност. Министър-председателят на Норвегия Ерна Сулберг уточни: смекчаването на ограниченията „не значи да станем по-неблагоразумни“.

И в двете страни, а и в Австрия, се изтъква, че при връщане на епидемията ограниченията ще бъдат наложени пак. При нужда правителството може отново „да натисне спирачките“, заяви австриецът Курц.

Редовното миене на ръцете, спазването на поне еднометрова дистанция в магазините, ограниченията за броя на клиентите – тези защитни прегради остават актуални повече отвсякога.

След дискусиите за ползата от предпазни маски Австрия задължава да се използват такива в супермаркетите и обществения транспорт, докато властите в Норвегия и Дания, където маски почти не се използват, не дават подобни препоръки.

При положение че европейските държави са в различни фази от пандемията, националните стратегии за излизане от изолация може трайно да ограничат международните пътувания.

Границите на Дания остават затворени.

„Докато няма ефикасна ваксина или лекарство, тази болест ще остане с нас и няма да има свобода на пътуванията – такава, каквато я познаваме“, предупреди в Австрия Себастиан Курц.

Европейската комисия не би желала отмяната на мерките да се извършва „в разпръснат строй“, но отложи въвеждането на пътна карта за съгласувано излизане от режима, за да не заглуши посланията на страните, призоваващи ограниченията да не се разхлабват.

За разлика от Виена и Копенхаген местните власти във Франция затегнаха ограниченията.

„Ще е опасно да се мисли, че наближаваме края“, заяви в сряда европейският клон на СЗО, според който „не е дошъл моментът за смекчаване на мерките“.

Страните, решили да подновят спрените дейности, ще вървят по тънка линия, обръщат внимание учените – защото „груповият имунитет“, който би защитил в достатъчна степен цялото население, там все още е слаб.

„Веднага щом разхлабят ограниченията, броят на заразените отново малко ще се покачи“, отбелязва вирусологът Елизабет Пуххамер-Щьокл от медицинския университет във Виена. По думите й „стремежът е процесът да протича под контрол“, болничната система да може да поема тежките случаи и да има достатъчно тестове с оглед развитие на ситуацията.

Италия, която е сред най-засегнатите от коронавируса държави в света, също може да започне от края на април да премахва постепенно някои от ограниченията, въведени с цел спиране на заразата с Ковид-19, ако разпространението на болестта продължи да се забавя. Това каза в четвъртък премиерът Джузепе Конте в интервю за ВВС.

„Трябва да изберем сектори, които да подновят дейността си. Ако учените дадат одобрение, можем да започнем да отхлабваме някои мерки още в края на този месец“, каза Конте в ефира на британската телевизия.

Пет поредни дни намалява броят на пациентите в интензивни отделения, а броят на починалите в сряда бе по-малък от този във вторник, отбеляза Ройтерс. Това породи надежди, че ситуацията се успокоява, въпреки че вчера новите случаи на заразени бе с около 800 повече, отколкото във вторник.

Клонове на работодателската лобистка група „Конфиндустрия“ от северните области Ломбардия, Венето, Пиемонте и Емилия-Романя, където са съсредоточени 45 процента от цялото италианско производство, призоваха вчера правителството да изготви „пътна карта“ за връщане към работа.