ВВС на САЩ предоставили на компанията Lockheed Martin $928 млн за разработка на хиперзвукови ракети, съобщи Frankfurter Allgemeine Zeitung в публикацията си „Amerika gibt fast eine Milliarde für Hyperschallrakete aus”. Договорът включва разработката на всички елементи на ракетата, която ще стартира от военни самолети, казали от Пентагона. Така САЩ реагирали на бързото развитие на такова оръжие в Русия и Китай.
Според представител на Пентагона, Пекин вече има „достатъчно развита система” от хиперзвукови ракети с диапазон на полета няколко хиляди километра. Те са способни да заобикалят обикновените системи за ПРО тъй като променят траекторията си по време на полета. Например руската ракета „Кинжал” може да развие скорост от 10М и е практически неуязвима.
 

Също така американското правителство обяви изменения в политиката за въоръженията с цел да увеличи експорта и работните места. Ще бъдат отменени ограниченията за покупка на БПЛА американско производство, за да „не се дава развиващия се пазар на Китай”. По данни на МВнР на САЩ „практически по време на телефонни разговори с лидерите на съюзниците Тръмп настоява за увеличаване на закупуването на американско въоръжение” – обобщава FAZ. / БЛИЦ