Жителят на Калифорния Ерик Еставило реши да съди Twitter, както и двама американски политици - Илхан Омар и Александрия Окасио-Кортес. Според Newsweek причината за жалбата на мъжа пред съда е забраната на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп в социалната мрежа.

Еставильо заяви, че е преживял "непоносима болка и страдание", след като акаунтът на президента е бил блокиран. Американецът добави, че като всеки друг абонат и той е бил емоционално и психически травмиран от факта, че на Тръмп му е забранено да пише в Twitter. Мъжът е оценил щетите, причинени от блокирането, на 88,7 милиона долара.

Той подчерта, че се надява да постигне възстановяване на акаунта на Тръмп, както и Twitter да блокира двете конгресменки от Демократическата партия Окасио-Кортес и Илхан Омар. Еставило е убеден, че и двете жени популяризират „източната комунистическа философия“ в социалната мрежа.

Ищецът добави, че поради многобройните си здравословни проблеми, той рядко напуска дома си и няма приятели, така че разчита много на Twitter за политически дискусии.

Мъжът поясни, че подкрепя демократите, но вярва, че делото ще помогне да се защити първата поправка на Конституцията на САЩ, която гарантира, наред с други неща, че Конгресът няма да накърнява свободата на словото и свободата на печата.

На 7 януари основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че Тръмп ще остане без социалната мрежа до края на президентския си мандат. На 9 януари Twitter за неопределено време блокира акаунта му поради „риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“. Освен това ръководството на услугата за микроблогове обеща да блокира акаунта на всеки потребител, който даде думата на американския президент.

Блокирането на комуникационни канали, използвани от поддръжниците на Тръмп, започна след размириците, които те водиха на 6 януари. Те нахлуха в сградата на Капитолия и обградиха Сенатската зала. Сенаторите и конгресмените трябваше да прекъснат заседанието, на което беше планирано да одобрят резултатите от гласуването в избирателната колегия. В резултат на протеста петима души загинаха.

Превод: БЛИЦ