Facebook се забърка в пореден скандал. Новите обвинения са, че чрез специални споразумения компанията е давала лични данни на потребителите на ИТ гиганти като Microsoft, Amazon, Apple, Spotify, Netflix и други и не го е обявила публично, съобщава New York Times.

Това включва: достъп до списъка с имена на „приятели“ на потребителите в социалната мрежа и възможност да бъдат четени стриймове на постове на приятелите.

Някои дори можели да четат, пишат и изтриват личните съобщения на всички. Други са имали достъп до контактите и календарните записки на хора, които изрично са изключили споделянето на данни.

Facebook считали партньорите си за свое продължение – „интегрирани партньори“ доставчици на услуги, които позволяват на хората да контактуват с приятелите си в социалната мрежа. Затова можели спокойно да им споделят данните, без да търсят допълнително позволение.

С подобни привилегии са се ползвали Yandex и дори Кралската банка на Канада. Става дума за близо 150 компании, с които са сключени различни договори от този тип. Освен това Facebook е обвиняван и че не позволява на потребителите да блокират онлайн проследяване с рекламна цел.