Неотдавна външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова по-малко да се дрънка оръжие и по-активно да се води диалог с Москва, припомня немското списание Focus. В щаб-квартирата на НАТО в Брюксел това предизвика безпокойство дали Германия не иска още повече да се отклони от своята роля на отговорен партньор и член на Алианса. В действителност обаче работата не стои така, твърди изданието.
Изданието припомня, че в последно време учения на НАТО са провеждани както в Естония, така и в Полша, при това в „Анаконда” взеха участие 25 хиляди военнослужещи от 24 страни, а в морските учения в Балтика участваха 6100 души от 17 страни. Това бяха най-големите учения на Алианса за десетилетието, отбелязва Focus.

„Разбира се, заинтересованите държави приветстват участието на НАТО и неговия патрон – САЩ, продължава авторът. Това обаче е игра с огъня.”

Изданието пояснява, че тази седмица в Естония се състоя парад по случай националния празник – Деня на победата над „Съветския съюз”, и два американски бомбардировача прелетяха над територията на Естония само на 30 км от руската граница.

„Във време, когато Москва справедливо е упреквана в нарушаване на чуждо въздушно пространство и изпробване на ПВО на НАТО, е доста спорно доколко е разумно участието на най-мощните разузнавателни бомбардировача на такова символично място и дали то е целесъобразно” – счита германският журналист.

Същевременно той признава, че НАТО по право счита себе си отбранителен съюз, а неговото съществуване има решаващо значение за мира в Европа. В този смисъл думите на Щайнмайер са по-скоро призив към разсъдителни действия, отколкото предупреждение или, нещо повече, отказване от по-интензивно участие на НАТО, подчертава Focus.

Превод и редакция: БЛИЦ