За да обучават украинските войски, датските военни е трябвало да заемат танкове Leopard 1 от три музея, пише американското списание Forbes.

Едно е да обещаеш един куп излишни танкове на украинските военни. Съвсем друго е да приведеш старите танкове в изправност и да обучиш екипажи, които да ги управляват, особено след като танковете са били на склад в продължение на 19 години. 

Датското правителство научи този урок по трудния начин, след като през февруари коалицията от Дания, Германия и Нидерландия, а по-късно и Белгия, обяви, че ще дари на Украйна първоначално около стотина танка Leopard 1A5 от 80-те години на миналия век. През следващите шест месеца обещанието нарастна до 178 танка.

Това са много танкове: на брой за пет батальона. И тъй като всеки Leopard има екипаж от четирима души, те се нуждаят от много танкисти. Обучението на близо хиляда танкисти изискваше от Дания и Германия да положат големи усилия. Наложи се да се потърси помощта на няколко музея.

Тъй като коалицията досега е доставил само 10 Leopard 1A5, обучението продължава и може да продължи до 2024 г., тъй като съюзниците на Киев изпълняват обещанието си за танковете и обучават всички резервни екипажи, от които се нуждаят украинските въоръжени сили.

Датската армия е последният оператор на Leopard 1A5. Тя пенсионира последния си Leopard 1 през 2005 г., като в крайна сметка замени типа с по-тежкия Leopard 2. В единствената бронирана част на датската армия - Ютландския драгунски полк - все още има застаряващи членове на екипажа на Leopard 1A5.

Тези нахъсани датски ветерани формираха тренировъчния състав и подсилени от някои пенсионирани датски танкисти, които доброволно се върнаха на държавна служба, се установиха на полигона Клиетц западно от Берлин. Към тях се присъединяват германски инструктори, които имат опит с инженерните машини на германската армия, които имат същото шаси като Leopard 1.

Украинските стажанти започват да пристигат през май. Според съобщение на датската армия датчаните са поели отговорността за първата фаза от обучението им - основните неща.

Германците поемат втората фаза. Преводачи и изпълнители от германската промишленост подпомагат и двете фази.

Обучението е кратко: само шест седмици. За разлика от тях датчаните обучават собствените си танкисти по двумесечна програма. Помага и фактът, че много от украинците са закоравели ветерани от 19-месечната по-широка война на Русия срещу Украйна: те вече знаят как да управляват танкове. "Няма причина да им казваме нещо, което те вече знаят", е посочил един от датските инструктори.

След като е наела инструктори, коалицията се нуждае и от превозни средства, на които военните да се упражняват. Докато германците използват своите учебни автомобили без кули, които преди това са обучавали шофьори за инженерни превозни средства, финалните етапи на обучението, включително стрелбата, изискват боеспособни танкове.

Възрастта на Leopard 1A5 отново представлява проблем. Повечето от танковете всъщност принадлежаха на германската фирма Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft и стояха в склад в продължение на две десетилетия. Нуждаеха се от модернизация.

Но обучението не може да чака. "Ясно е, че не разполагаме с толкова много време, защото е важно те [танкистите] да се върнат в Украйна и да могат да помагат на другарите си в отбраната на Украйна", е подчертал майор Ким Фонсека, началник на щаба на бронирания батальон на датската армия.

Затова коалицията поиска помощ от датските музеи. Очевидно малкото танкове Leopard 1A5, изложени в музеите, са в по-добро състояние, отколкото близо 100-те в складовете. Три музея предоставиха на коалицията шест изправни танка, "за да може обучението на украинците да започне незабавно", са заявили датските военни.

Четири месеца по-късно работниците в германския производител на танкове Rheinmetall предават с ускорени темпове ремонтирани, практически изглеждащи като нови, Leopard 1A5. Десет от тях се намират в Украйна, а други са се присъединили към танковете от музея в Клиец, за да подсилят усилията за обучение.

Колко дълго ще продължи програмата за обучение зависи от това колко дълго ще продължи войната и колко още стари Leopard 1 съюзниците на Украйна могат да възстановят от складовете на някоя частна компания или от единствената страна от НАТО, която все още експлоатира танковете - Гърция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук