Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са загубили една от малкото си инженерни бронирани машини M1150 в боевете за донецкия град Авдеевка, съобщава американското издание Forbes.

Няколко M1150 Assault Breacher са предадени тайно от САЩ на украинската армия. В хода на боевете за Авдеевка обаче руските войници "унищожиха една от редките инженерни бронирани машини“.

От редакцията подчертават, че военните на Киев вероятно разполагат с шест такива машини и унищожаването дори на една от тях е "болезнено за ВСУ“.

"Докато руските окупатори се опитват да разберат къде са танковете Ейбрамс, танкистите от 47-а отделна механизирана бригада вече над месец прави на пух и прах нашествениците и тяхната техника", съобщи бойната група в Telegram. 

По-рано украинските канали многократно публикуваха снимки и видеоклипове на Ейбрамс в близост до фронтовата линия, но липсваха доказателства за участието им в боевете.

Във видеото на 47-а бригада се вижда, че танкът е оборудван с динамична защита ARAT, която е част от комплекта за оцеляване на танкове в градски условия (TUSK). Преди това тя е била широко използвана от американските танкисти по време на кампанията в Ирак.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук