Русия харчи около 300 милиона долара на ден, за да води кървавата война в Украйна.

Както съобщава Forbes Украйна, тя е похарчила повече от бюджета си през януари-юни 2023 г., отколкото е планирала да похарчи през цялата 2023 г., пише УНИАН.

Въпреки това Руската федерация удвоява военния си бюджет.

Според изчисления на Forbes, базирани на данни от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, преките военни разходи и цената на загубената техника в Русия през 18-те месеца на войната (от 24 февруари 2022 г. до 24 август 2023 г.) възлизат на около 167,3 милиарда долара.

Най-големите разходни пера: подкрепа за военни операции (51,3 милиарда долара), заплати на военните (35,1 милиарда долара), обезщетения на семействата на загиналите (25,6 милиарда долара) и ранени (21 милиарда долара) и разходите за унищожено оборудване (34 милиарда долара).

Тази оценка не включва фиксирани невоенни разходи за отбрана. Не включва и икономическите загуби на страната агресор.

Финансистът Бил Браудър каза, че 80% от парите, които е трябвало да бъдат похарчени за войната срещу Украйна, са били откраднати от руски служители.

Към май 2023 г. беше съобщено, че Руската федерация харчи почти 373 милиона долара дневно за войната в Украйна. Разходите на руския бюджет за финансиране на армията, изпратена във войната с Украйна, надхвърлиха 3 трилиона в началото на май.

По данни на Министерството на финансите само за отворени позиции в раздела „Национална отбрана“ бюджетът е изразходвал 789,8 милиарда рубли. към 15 май. Към тази сума трябва да добавите секретни разходи - 3 трилиона рубли, от които 80% (2,4 трилиона рубли) отиват за военните.

Според изчисления, направени още през май, Кремъл харчи 900 милиона долара дневно за войната с Украйна.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук