Колко богат е руският президент Владимир Путин? Въпросът отново се завъртя ден, след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му заради военни престъпления в Украйна.

Путин не е оставил почти никакви хартиени следи за своите активи, които са скрити зад сложни финансови схеми, организирани от неговите доверени лица, сочи доклада от 2016 г. „Панамските документи“ на Международния консорциум на разследващите журналисти, твърди CNN в обзор за богатствата на Путин без да посочва конкретни източници.

Сред лукса, който се свързва с приятелите и семейството на Путин, но никога директно с него, са мегаяхта за 100 милиона долара и черноморски дворец, за които се твърди, че са построени за лична употреба на Путин. 

Освен това Путин разполагал с 19 къщи, 700 коли, 58 самолета и хеликоптера, включително самолет за 716 милиона долара, наречен „Летящият Кремъл“, който има тоалетна, направена от злато.

На хартия руският лидер изглежда като смирен бюрократ. През 2018 г. Путин подаде официална декларация за доходите, която показва, че притежава апартамент от 800 квадратни фута в Санкт Петербург, заедно с две коли от съветската епоха и джип с повишена проходимост.

Кремъл казва, че годишният му доход е около 140 000 долара - цифра, която не е скромна в Русия, макар и едва ли такава, която може да накара Путин да поддържа своята последователност от луксозни часовници. 

„Колекцията от часовници на Путин струва няколко пъти на официалната му заплата“, каза Бил Браудър, инвеститор в Русия, който стана яростен критик на Путин, пред CNN през 2018 г. Той е бил сниман с часовника Perpetual Calendar на Patek Philippe на стойност 60 000 долара и се твърди, че притежава A. Lange & Sohne Toubograph за 500 000 долара, както и други изискани дизайни.

Браудър свидетелства пред Сената на САЩ през 2017 г., че оценява богатството на руския лидер на около 200 милиарда долара активи, което би го направило един от най-богатите хора на планетата.

Една теория за богатството на Путин предполага, че той е въоръжил силно руските олигарси, заплашвайки ги с арест или нещо по-лошо, освен ако не му дадат пари в брой или дялове в компаниите си.

Все пак проследяването на богатството му се оказа почти невъзможно. Списание "Форбс", което счита проследяването на личните богатства на световния елит като част от основната си мисия, каза, че определянето на нетното богатство на Путин е „вероятно най-неуловимата загадка в търсенето на богатство“.

Но само защото широката общественост няма добра представа къде се крият активите на Путин, „можем да приемем, че разузнавателните агенции и правоприлагащите агенции на САЩ и ЕС са проследявали активите му от години“, каза Рос С. Делстън, експерт по борба с прането на пари.

„Ако правителството на САЩ, заедно с ЕС, се заемат сериозно с преследването на неговите активи, ще има много цели, които могат да бъдат ударени“, казва Делстън.

Но дали замразяването на активите на Путин ще го възпре да продължи атаката срещу Украйна? Почти със сигурност не.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук