Съединените щати обещаха на Украйна нов пакет от военна помощ, който ще съдържа ракети въздух-въздух с топлинно насочване AIM-9M Sidewinder. Прехвърлянето на американските ракети AIM-9 разширява потенциала на ПВО на Украйна, пише американското издание Forbes, цитирано от "Фокус".

Украйна води отчаяна битка за противовъздушна отбрана срещу руски дронове. Битката бързо изчерпва съществуващите запаси на украинските военновъздушни сили от остарели съветски топлинни системи за насочване R-73.

Освен това военновъздушните сили са на път да придобият много повече от това: 60 или повече самолети F-16 на Lockheed Martin от Дания,Нидерландия и Норвегия. F-16 ще имат нужда и от ракети.

Обещанието за ракети, част от пакет за помощ от 250 милиона долара (456.39 милиона лева), включващ и други боеприпаси и оборудване за разминиране.Това не е първото дарение на Украйна от Sidewinder. Още през май Канада обеща на Украйна AIM-9s,  вероятно също AIM-9Ms, от съществуващия инвентар на канадските военновъздушни сили.

Не е ясно, дали канадските Sidewinders са пристигнали в Украйна. Също така не е ясно кога ще пристигнат американските Sidewinders.

Не е твърде рано за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които извършват полети за противовъздушна отбрана всеки ден, защитавайки украински градове от  заредени с експлозиви дронове Shahed. Около стотина многоцелеви съветски изтребители МиГ-29 и Су-27 на украинските ВВС в момента носят ракети с топлинно насочване Вимпел Р-73.

Изтребителите, носещи Р-73, са ефективна защита срещу бавнолетящите Shahed, но неефективни. "Тези прихващания използват боеприпаси, които са много по-скъпи и са достъпни за Украйна в по-ограничени количества, отколкото Shahed-136 вероятно ще бъде за Русия“, пишат Джъстин Бронк, Ник Рейнолдс и Джак Уотлинг за Royal United Services Institute в Лондон .

Въпреки че украинската промишленост произвежда системи за самонасочване за R-73, тя очевидно не произвежда корпуси на ракети, което означава, че индустрията не може просто да построи много нови R-73, за да замени ракетите, които Украйна е наследила от Съветския съюз. 

"Запасите дори от остарели и неефективни съветски боеприпаси за съществуващия авиационен флот непрекъснато намаляват“, предупреди командващият украинските ВВС Микола Олешчук .

Няколкостотин AIM-9 са поддържали полетите срещу Shahed, потенциално в продължение на месеци, дори когато запасите от R-73 се изчерпват. Но освен ако украинците не планират да изчакат да съчетаят своите Sidewinders с F-16, те ще трябва да интегрират  AIM-9s с обсег от 35 км на МиГ-29 и Су-27.

Не е невъзможно да се направи. Полските военновъздушни сили от години обмислят въоръжаването на своите МиГ-29 с по-нови AIM-9X, като поставят релси за изстрелване на американски LAU-129 върху крилата на МиГ-овете и добавят няколко нови електронни кутии към пилотските им кабини, включително високоговорители за производство характерното ръмжене, което Sidewinder издава, когато се прицелва.

"Захранването за цялото допълнително оборудване ще бъде решаващ фактор“, пише инструкторът от полската военновъздушна академия Норберт Гжесик в оценка от 2012 г. Но се доверете на украинците да решат този проблем. В края на краищата те вече са намерили начини да интегрират набор от западни ракети с техните стари съветски самолети.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук