Русия и НАТО проведоха маневри в Крайния Север, които се превърнаха в репетиция за евентуална морска битка. Според Форбс в този вид дуел от страна на алианса са били замесени мощни въздушни и военноморски сили, докато Русия е отработвала задачите за нанасяне на удари по подводниците на потенциален противник.

Миналата седмица Крайният север беше условна военна зона, като руските сили и силите на НАТО, провеждайки там учения си устроиха своеобразен морски дуел.

Според "Форбс" в ученията на НАТО " Dynamic Guard" са участвали мощни въздушни и военноморски сили, включително фрегатата "Халифакс" на канадския флот и ракетните катери "Щайл“ и „Щорм" на ВМС на Норвегия. Като подръжка на военните кораби се е включил германския танкер Spessart.

Два американски стратегически бомбардировача B-1 и поне един норвежки изтребител F-35 долетяха от авиобаза Орланд в централна Норвегия, за да участват в учението.

Както отбелязва вестникът, ученията на НАТО са имали отбранителен характер. Учението, според канадския командващ групата SNMG1 комодор Брадли Питс, "позволява на SNMG1 да подобри или потвърди по друг начин нивото на обучение, знания и опит в областта на електронната война и противоракетната отбрана на кораби в сложна и предизвикателна оперативна среда."

Докато корабите и самолетите на НАТО провеждаха учения край западното крайбрежие на Норвегия, руският флот също провеждаше учения, но на източния бряг, отработвайки задачи за борба с подводниците.

В началото на февруари руският ракетен крайцер "Маршал Устинов" напусна Североморск за Баренцово море. „В продължение на няколко дни екипажът на кораба ще практикува бойната и ежедневната организация в морето, ще провежда редица общокорабни учения за контрол на щетите, радиационна, химическа и биологична защита, както и противовъздушна и противоподводна отбрана.

Като част от противоподводните мисии, върху които ще се съсредоточи, крайцерът ще отработва взаимодействието с подводници и противоподводната авиация, ще извърши учебно търсене и проследяване на подводница, а също така ще изпълни стрелба с военноморски оръжия против подводници “, съобщиха от Кремъл.

След приключване на ученията крайцерът потегли към Североморск и,което е интересно, избра обходен маршрут. На 22 февруари 12 500-тонният крайцер, който със своите 104 зенитни ракети и 16 противокорабни ракети Р-500 с обсег от 500 км, е един от най-мощните надводни военни кораби в света, се е насочил на юг към фиорда Варангер , разположен западно от руския полуостров Рыбачий.

През този фиорд минава руско-норвежката морска граница. Както отбелязва вестникът, "Маршал Устинов", следвайки пътя към базата си, се отклони на юг едновременно с пристигането на бомбардировачите В-1 в Норвегия.

„Напоследък не сме виждали такъв преход по маршрута на запад от полуостров Рыбачий“, коментира ситуацията майор Бриняр Стордал, пресаташе на Обединения щаб на норвежките въоръжени сили.