Администрацията на САЩ разработва санкции против европейските компании, които имат отношение към строителството на газопровода „Северен поток-2”, съобщи американското издание Foreign Policy.
 

Според изданието, мерки могат да бъдат предприети по отношение на енергийните компании на Германия и други страни. Белият дом разглежда и други сценарии за блокиране на газопровода, без да отчита, че отношенията с Берлин и без това са напрегнати заради въведените от Вашингтон търговски мита и излизане от ядреното споразумение с Иран.
 
„Те пред нищо няма да се спрат, за да блокират „Северен поток” – цитира Foreign Policy свой източник.
 
Държавният департамент засега не е коментирал информацията, но официалният представител на ведомството Хизър Нойерт за пореден път отбелязва, че „компаниите трябва сами да оценят последствията от участието в проекта”.
 
Американската администрация открито заявява, че се обявява против газопровода „Северен поток-2”, тъй като подкопавал енергийната сигурност на Европа и реформите в Украйна.
 
На 23 май шефът на Държавният департамент Майкъл Помпео съобщи, че САЩ ще направят всичко възможно, за да предотвратят изграждането на газопровода „Северен поток-2”. Той добавил, че те имат реалната възможност да намалят енергийната зависимост от Русия чрез различни варианти, включително с доставка от Кавказ. Експертите обаче са категорични, че под „различни варианти” Помпео подразбирал преди всичко американски втечнен газ, който е много по-скъп от руския и затова не е предпочитан.
 
Досега по въпроса за санкциите европейците действаха съвместно с американците в духа на евроатлантическата солидарност. Вероятността от ограничителни мерки против своите компании може да вбие клин между партньорите.
 
Както съобщиха от Еврокомисията, ЕС започнва работа над нова версия на закона, който ще забрани на европейските компании да се подчиняват на американските санкции против Иран. Този документ ще позволи не само да се глобяват европейските компании, които спазват санкциите на САЩ, но и да конфискуват американско имущество за компенсиране щетите на предприятията, работещи с Техеран и пострадали от ограниченията.
 
Превод и редакция: БЛИЦ