Франция войнствено обяви, че не признава „мек отговор” на използваното в Сирия химическо оръжие и не изключва военен удар.
Изданието politexpert.net обаче оповести информация, че Франция не разполага с достатъчен брой бойни самолети за участие в удара в Сирия.
 
Както съобщават анализатори в телеграм-канала „Милитарист”, френското участие може да е символично, тъй като практически всички бойни самолети са заети с други задачи.
 
Оказва се, че 10 изтребителя Rafale и 5 броя Mirage 2000D участват в големи учения в Холандия. Още 8 Mirage 2000D се намират в Чад. Други 13 морски Rafales M и 3 въздушни цистерни КС-135 се намират в САЩ. По 6 броя Mirage 2000D и Rafale носят бойно дежурство във Франция със задача ПВО и ядрено сдържане. В ОАЕ шест френски изтребители изчакват команда да прелетят до Австралия.
 
В крайна сметка остават само 6 изтребителя „Рафал” в Йордания, но те скоро трябвало да се прибират за профилактични прегледи.
 
Затова за „сериозно участие” на Франция в борбата с Дамаск й остава единствено фрегатата FREMM и 10 нейните ракети MdCN.
 
Превод и редакция: БЛИЦ