Правителството на Франция, под натиск заради изоставане от съседите в ЕС при ваксинирането срещу К-19, обеща да разпределя ваксините много по-бързо и да навакса, предават световните осведомителни агенции.

Здравният министър Оливие Веран заяви, че повече от 2000 души са били ваксинирани в понеделник - в сравнение с 264 000 досега в Германия - и че "ваксинациите ще наваксат изоставането от съседите ни през следващите дни".

Френското правителство се опитва да догонва съседите си от началото на ваксинацията в целия ЕС, което беше дадено на 27 декември, отбелязва "Франс прес".

Опозиционни политици разкритикуваха остро бавния напредък като "скандал" и заявиха, че Франция е станала за посмешище в ЕС.

Президентът Еманюел Макрон, под натиск да поеме лична отговорност, се срещна вчера с официални лица, включително премиера Жан Кастекс, за да обсъдят задънената улица, в която е страната по темата.

"До четвъртък ще увеличим ваксинирането съществено", увери Веран пред радио RTL, като настоя, че "ще бъдем на експоненциална крива".
Сега Франция ще "засили, ускори и опрости" стратегията си за ваксиниране, подчерта той.

Веран заяви, че ваксинациите за хора на възраст над 75 години, които не са в старчески домове, ще бъдат одобрени до края на януари, обхващайки пет милиона души.

Той каза, че кампанията ще бъде разширена, за да включва пожарникари и домашни помощници над 50 години.

В момента Франция получава 500 000 дози ваксина, разработена от Pfizer/BioNTech на седмица, уточни Веран. След като бъде одобрена за ЕС, 500 000 дози ваксина от Moderna ще бъдат добавяни всеки месец, допълни той.

Опозиционни политици не бяха доволни от обещанията на министъра, като Ксавие Бертран, президент на северния регион О дьо Франс, настоя: "Искам правителството да ни каже истината: Точно колко дози са поръчани от Франция?"

Бертран каза, че има "неприятното впечатление, че липсват ваксини", докато социалистът заместник-кмет на Париж Еманюел Грегоар попита: "Къде са дозите сега?"

Манон Обри, евродепутат от лявата формация "Непокорна Франция", каза, че "2021 г. започва точно както приключи 2020 г., с липса на подготовка, аматьорство и след фиаското по отношение на маските и тестването, сега имаме фиаско с ваксините".

Междувременно двама депутати от опозиционната партия "Републиканците" призоваха Националното събрание да привика здравния министър да обясни положението.
Скептицизмът относно ваксините затруднява задачата на правителството.

Само 40 процента от французите искат да вземат ваксината в сравнение със 77 процента във Великобритания, сочи проучване на общественото мнение от Ipsos Global Advisor миналата седмица в партньорство със Световния икономически форум.

Веран също така заяви, че Франция е открила "около 10 заподозрени или потвърдени случая" на нов вариант на вирусен щам, появил се в Англия, като добави, че властите наблюдават силно заразния мутант вирус "като ястреби".

Френските здравни власти съобщиха в понеделник 4022 нови случая на коронавирус, потвърдени през предходните 24 часа, като общо взеха 2,66 милиона.

Френските смъртни случаи от Ковид възлизат на общо 65 415, според тях, след регистрирани 380 нови смъртни случая.