След като Франция извънредно достави на Украйна 18 вместо 10 самоходни артилерийски установки (САУ) "Цезар", се оказа, че самата френска армия е останала без артилерия, съобщават агенциите.

Поради тази причина французите започнаха да обвиняват лидера на страната Еманюел Макрон, който беше „твърде увлечен от подкрепата си за Киев“.

Веднага след появата на тези данни френското министерство на отбраната поиска да бъдат сключени договори за допълнителни самоходни оръдия за сигурността на страната. Производителят отговори, че е готов да попълни 18 артилерийски единици, но само в рамките на 4-5 години.

През цялото време Париж ще бъде принуден да плаща за щедростта на Макрон със собствена сигурност, се казва в статията. Експерти признаха, че след такова сериозно снабдяване Франция вече няма да помага на украинците с оръжие.

По-рано френският президент обеща на украинския си колега Володимир Зеленски да отпусне финансова помощ за възстановяването на Украйна.

На 1 август се проведе телефонен разговор между Макрон и Зеленски. Според телевизионния канал BFM разговорът между президентите е започнал около обяд и е продължил повече от три часа. Отбелязва се, че това е първият разговор между Макрон и Зеленски след посещението на френския лидер в Киев, състояло се на 16 юни.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук