Френският парламент одобри окончателно законопроекта разширяването на обхвата на здравните пропуски, пише bg-voice.


Проектът бе приет със 156 гласа „за“, 60 „против“ и 14 въздържали се. Така приключи започналият във вторник парламентарен маратон по повод оспорвания текст, критикуван до последния момент от крайнолевия опозиционер Жан-Люк Меланшон.

Сенатът, в който десницата има мнозинство, вече одобри текста, разширяващ обхвата на здравния пропуск, включвайки използването му за достъп до голям брой обекти и прояви като ресторанти, транспортни средства, изложения и панаири. Предвидена е също задължителна ваксинация за медицинския персонал и хора от някои други професии.

„COVID е нещо временно, уволненията са окончателни“, изтъкна Филип Ба от ръководството на сенатската група на дясната партия „Републиканците“.След остри дискусии обаче бе решено хората, които не са изпълнили задължението да се ваксинират, произтичащо от професията им, да не бъдат уволнявани, а само да се замразява изплащането на заплатите им.

Законопроектът предстои да мине и през филтъра на Конституционния съвет, в който тона задават премиерът Жан Кастекс и левицата.

Междувременно френските власти полагат усилия да ускорят ваксинацията с надежда в понеделник – месец по-рано от планираното, инжектираните с първа доза да достигнат 40 милиона.Очаква се разширеният пропуск да влезе в сила в началото на август с оглед засиленото разпространение на коронавируса, свързано с варианта Делта.

Близо 60% от населението на Франция е получило вече поне една доза, сочат данни от неделя.
Така изпълнителната власт се опитва да изпревари четвърта епидемична вълна, от каквато учените и здравният министър Оливие Веран се опасяват, смятайки, че ще бъде „силна и с отражение върху болниците, което може би ще е много тежко в средата или края на август“.