Искам да подам малко информация, защото имаше много спекулации дали хазната е пълна или празна. Така започна извънреден брифинг финансовият министър Асен Василев.

"До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1 млрд. 283 млн. лв. са взети от буфера. От тези около 1,300 млрд. лв., 810 млн. лв. са за непредвидени разходи", отчете Василев.

"Още преди ние да влезем като правителство, започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за това – църква, БНТ", даде за пример той.

"Да кажем, че част от тях - за това има буфери, трябва да се случва, но структурно бюджетът къмто началото на май има проблеми и трябва да се дърпат пари от разни места. Здравеопазването е допълнителен ресурс.

Това, което с колеги успяхме да направим е да намерим буфери в различните министерства, с което да се подпомогне мярката за пенсионерите, за следващия месец, активно работим тя да остане до края на служебното правителство.

Работим активно за създаване една програма за възстановяване на бизнеса. Епидемиологичната обстановка е такава, че няма затворени бизнеси. Трябва да преминем от един режим от подпомагане на затворени бизнеси, към бизнеси, които да се върнат към нормална работа.

Всички бизнеси са отворени, но бизнесите които разчитат на туристи от чужбина, продължават да са най-силно засегнати заради неуточнените сертификати за ковид.

Успяхме да намерим от централен бюджет средства, с които да се направи една програма, с която да се вдигне заетостта в туризма.

„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес", заяви от своят страна министърът на образованието Николай Денков.

„Към средата на юли очакваме да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, допълни той.

„Програмата наистина е с много сериозен приоритет и има много сериозен социален ефект, тъй като не само децата ще имат възможност да отдъхнат от тази епидемична ситуация, но тя е насочена и към подпомагане на туристическия сектор”, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!