Повече от 80 000 служители на полицията и жандармерията ще осигуряват реда по улиците на френските градове във връзка с новата акция на „жълтите жилетки“. Това съобщи вестник "Вен минют", позовавайки се на източници във френското вътрешно министерство.
 
Лидерите на „жълтите жилетки“ призоваха в социалните мрежи поддръжниците да излязат на демонстрации в столицата и провинцията. Градовете, в които акциите ще бъдат най-масови са Париж, Бордо, Лион, Тулуза, Лил, Нанси, Ла Рошел и Руан. Място на срещата - площад „Бастилия“.
 
Както съобщават от префектурата на столичната полиция, властите в Париж ще установят периметър за сигурност в центъра на града, който обхваща улиците, водещи към Елисейския дворец, сградите на Министерството на вътрешните работи и други държавни учреждения. Префектурата мобилизира повече от 5 хиляди служители на реда в тези квартали.
 
Един от неформалните лидери на "жълтите жилетки" Ерик Друе покани във Facebook активистите да се съберат на Площада на инвалидите в седми район на столицата. Той призова да носят цветя и свещи в памет на жертвите от началото на протестите. Според агенция „Франс прес“, през последните два месеца десет души са загинали, а повече от 1600 са ранени.
 
Други представители на "жълтите жилетки" призоваха протести да се проведат на площад „Бастилия“. Според организаторите 27 хиляди души вече са проявили интерес към тази проява. В префектурата на полицията очакват други групи демонстранти да се съберат на площада на Републиката и на подстъпите към на Шанз-Елизе. "Жълтите жилетки" ще организират протести и по магистралите в регионите.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!