След ареста в сряда на един от изявените им представители - Ерик Друе, "жълтите жилетки" призовават за осми ден на протести срещу правителството днес във Франция, предаде Франс прес.

За първия ден на протест за 2019 г. "жълтите жилетки" предвиждат демонстрации в Париж и други градове. В Париж са обявени две акции: шествие от общината до Националното събрание и събиране на булевард "Шанз-елизе" - основно място на протестите в предишните уикенди.

Друе бе арестуван близо до прочутия парижки булевард в сряда вечер и задържан за десетина часа, което предизвика недоволството на опозицията. "Жълтите жилетки" нарекоха ареста политически и обявиха засилване на протестите.
Днешното "осмо действие" ще бъде тест за тяхното движение, което предизвиква сътресения в правителството от месец и половина, но през последните седмици сякаш отслабва, посочва АФП.

По данни на министерството на вътрешните работи в "седмото действие" на 29 декември във Франция са били преброени 12 000 протестиращи по обед. На 22 декември те са били 38 600, а на 17 ноември, когато възникна движението на "жълтите жилетки", по улиците на френските градове са били 282 000 души.

В отворено писмо до президента Макрон, разпространено в четвъртък, водачите на "жълтите жилетки", които нарекоха себе си "Гневна Франция", заявиха: "Гневът ще прерасне в омраза, ако продължавате, от вашия пиедестал, да се отнасяте към хората от народа като отрепки, беззъби, нищожества".

"Гневна Франция" реши да промени стратегията си и призова своите последователи да не обличат жълти жилетки днес, а "да излязат по улиците като обикновени граждани, каквито са всъщност", добавя АФП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!