Шефът на руската служба за сигурност (ФСБ) заяви, че действията на терористите трябва да бъдат квалифицирани като предизвикателство към цивилизацията. Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че терористите от „Ислямска държава“ и техни съратници възнамеряват да създадат нова глобална терористична мрежа, съобщават руски медии.
Това се дължи на факта, че терористите, които се опитаха да създадат своя държава, претърпяха крах в Сирия и Ирак и са принудени по друг начин да противодействат на страните, водещи борба с тях.
 

Например, организирайки терористични атаки с цел всяване на паника и намиране на точки на въздействие върху правителствата на световните държави.

„Практически, претърпявайки поражение в изграждането на халифата на територията на Сирия и Ирак, лидерите на ИДИЛ и другите присъединили се към тях международни терористични организации в качеството на глобална стратегическа задача са определили създаването на нова световна терористична мрежа“, каза директорът на ФСБ Александър Бортников.

Говорейки в Краснодар в рамките на съвещанието на ръководителите на специалните служби, органи за сигурност и органи на реда от 74 страни, шефът на ФСБ отбеляза, че действията на терористите трябва да се квалифицират като предизвикателство срещу целия цивилизован свят.  

Превод и редакция: БЛИЦ