Външното министерство на Великобритания изтри съобщение в "Туитър", в което твърди, че използваният срещу Сергей и Юлия Скрипал химически агент новичок е "произведен в Русия", пише "Гардиън". Тази сутрин руското посолство в Лондон публикува съобщение на "Форин офис" от миналия месец, в което се казва, че лабораторията "Портън даун" е установила, че използваният новичок е произведен в Русия.

 

 

Но вчера от лабораторията обявиха, че не са установили кой стои зад направата на бойното отровно вещество.

Ведомството поясни в социалната мрежата, че не е предала точно коментара на посланика на Великобритания в Русия по време на брифинг в Москва и следователно го трие. Във видео от брифинга става ясно, че посланикът Лари Бристоу твърди, че "няма съмнение, че новичокът е произведен в Русия от руската държава".

"Форин офис" също публикува съобщение на лабораторията, в което се казва, че са установили химическия агент, но се подчертава, че лабораторията няма отговорност да потвърди източника на агента.

Междувременно руският лидер Владимир Путин заяви, че лондонската полиция е заявила, че се нуждае от най-малко 2 месеца, лабораторията потвърди, че не знае от коя държава е новичокът, но въпреки това продължава антируската кампания.

"Ние свикахме среща на ОЗХО, за да намерим истината", поясни той.В същото време лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин заяви, че външният министър Борис Джонсън е сгафил, след като коментарите му за "Портън даун" не са подкрепени с доказателства.

Борис Джонсън трябва да отговаря на сериозни въпроси. Той заяви пред германска телевизия, че този химически агент е произведен в Русия, "Портън даун" го проучи и каза, че е новичок. Те не съобщиха къде е произведен, и ОЗХО провежда среща за продължаване на обсъжданията откъде идва агентът. "Форин офис" след това излезе със съобщение в "Туитър" в подкрепа на коментара на външния министър и след това го изтри, след като "Портън даун" обяви, че не са установили източника, обясни Корбин.

Изглежда, че Борис Джонсън напълно е преувеличил информацията, която е получил и каза на света по категоричен начин какво смята, че се е случило. И това не е подкрепено от доказателствата, които той има от "Портън даун", поясни лейбъристът.

На 4 март Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с химически агент новичок. Случаят доведе до разрив в отношенията между Великобритания и Русия.