В неделя Израел даде сигнал, че не е доволен от решението на Канбера да признае Западен Ерусалим за негова столица, тъй като по този начин подкрепа създаването на палестинска столица в Източен Ерусалим, пише британският The Guardian, цитиран от "Фокус".

По време на редовната седмична среща на израелския кабинет премиерът Бенямин Нетаняху е запазил мълчание по повод решението на Канбера. Негов навик е да използва тези заседания, за да обявява публично развитието на дипломатическите отношения на държавата. Министър, близък до Нетаняху, е казал, че е грешка да се противопоставя някой на идеята Израел да контролира целия град.

Израел поставя под свой контрол арабския Източен Ерусалим по време на 6-дневната война през 1967 година и обявява града за своя столица, нещо, което не се признава от международната общност. Палестинците искат Източен Ерусалим да стане главен град на държавата, която те се надяват да създадат в окупирания Западен бряг и Ивицата Газа.

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, ги вбеси миналата година, като призна Ерусалим за израелска столица. Австралийският премиер Скот Морисън в събота заяви, че Канбера формално признава Западен Ерусалим за столица на Израел, но също така отново потвърди, че страната му поддържа идеята Източен Ерусалим да стане палестинска столица при условията на мирен договор между двете страни.

Външният министър на Израел веднага отговори с хладно изявление, като определи австралийското решение „за стъпка в правилната посока“. В неделя Нетаняху каза, че няма какво повече да добави.

Ицхак (Цахи) Ханегби, министър на регионалното сътрудничество, и доверен човек на премиера в партия „Ликуд“, е по-открит: „За наше съжаление, с тази положителна новина, те допуснаха грешка,” е обявил на репортерите, които са стояли пред вратата на кабинета в очакване. Той се отнесъл към Канбера като към „дълбок и изключително близък приятел от години“, но добавил, че “няма разделение между западната и източната част на града. Ерусалим е едно цяло, обединено. Контролът на Израел над града е вечен. Нашият суверенитет не може да се дели, нито да се подкопава. И ние се надяваме, че Австралия скоро ще намери начин да поправи грешката, която допусна.“

Главният преговарящ от палестинска страна, Саиб Ерекат, обяви съботното решение като родено от „дребнави вътрешнополитически намерение“ в Австралия . „Окончателният статут на Ерусалим като цяло остава обект на преговори, докато Източен Ерусалим, според международното право, е интегрална част от окупираната палестинска територия”, по неговите думи.