Джо Байдън спечели президентските избори - факт, който Доналд Тръмп и други републиканци отказват да признаят. Но експерти смятат, че няма конституционен път, който да позволи на милиардера да остане президент, пише "Гардиън",цитиран от news.bg.

Има притеснения, че президентът и други републиканци ще направят всичко възможно, за да останат на власт. "Ще има плавен преход към втора администрация на Тръмп", обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео във вторник. Главният прокурор Уилям Бар нареди на федерални прокурори да започнат разследване за изборни нередности. Тази заповед принуди шефа на отдела за разследване на изборни нарушения да се оттегли от поста.

Въпреки всички машинации на Тръмп, изключително малка е вероятността да намери начин да остане на власт или да извърши преврат. Ето и обяснението защо вероятно няма да успее:

Има ли конституционен път за него да извърши преврат или да остане на власт още един мандат?

Фактически не. Избирателната колегия ще се събере на 14 декември, за да гласува за президент и почти всеки щат използва народния вот за разпределение на електорите. Байдън се очаква да спечели повече от необходимите минимум 270 електорални гласа, за да влезе в Белия дом. Победата му не зависи от един щат и има добра преднина в Мичиган, Невада, Уисконсин, Пенсилвания и Аризона.

Има правна теория, разпространявана от републиканците преди изборите, че приятелски настроените законодатели към републиканците в щати като Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания могат да пренебрегнат народния вот в тези щати и да назначат свои електори. Федералните закони позволяват на законодателите да го направят, ако щатите "не успеят да направят избор" по време на заседанието на Избирателната колегия. Но няма доказателства за изборни измами и Байдън има добра преднина в тези щати, които вече са направили избор.

"Ако страната продължи да спазва върховенството на закона, не виждам приемлив конституционен път за Тръмп да остане президент, освен ако не бъдат открити нови доказателства за масови проблеми в избирателната система в няколко щата", коментира Ричард Хейсън, професор по право в Калифорнийския университет, който е специалист по изборите.

Според него би било антидемократично заграбване на властта да се използват щатските законодатели за пренебрегване на волята на избирателите. Той не очаква това да се случи.

Ако законодателите в един щат решат да пренебрегнат волята на повечето избиратели, това вероятно ще предизвика широко недоволство. За да спечели Тръмп в Избирателната колегия, няколко щата ще трябва да предприемат тази необичайна стъпка, което би довело до реална криза на демокрацията в САЩ.

Има ли някакви индикации, че републиканците в тези важни щати ще се отклонят?

Малко след изборите Джейк Корман, топ републиканец в Сената на Пенсилвания, обяви, че партията ще следва законодателството на щата, което изисква назначените електори да посочат кандидата, който е получил най-много гласове. През октомври Корман писа в статия, че щатските законодатели нямат участие и няма да участват в избора на електорите или да решават изхода от президентските избори.

Но във вторник републиканци в щатския парламент обявиха, че искат да разследват за изборни нарушения. Няма доказателства за големи измами в Пенсилвания, но решението е притеснително, тъй като може да постави начало на усилия за подкопаване на резултатите от народния вот в щата. Контролираният от републиканците законодателен орган в Мичиган също разследва изборите. Към момента няма доказателства за изборни нарушения.

Това свързано ли е по някакъв начин с внесените от Тръмп жалби?

От предизборния щаб на Тръмп внесоха съдебни жалби в редица щати. Тези искове изглежда нямат за цел да обърнат изборните резултати, а опит за предизвикване на несигурност и забавяне на процеса по преброяването на бюлетините.

Всеки щат си има краен срок за потвърждаване на изборните резултати, които са използвани за определянето на електорите. В най-малко два щата, Пенсилвания и Мичиган, от кампанията на Тръмп се опитват да попречат на изборните власти да потвърдят резултатите.

Удостоверяването на резултатите е важно, защото федералният закон гласи, че процесът трябва да приключи до 8 декември тази година. Това осигурява по-голяма яснота на Конгреса, който е отговорен за преброяването на електоралните гласове. Чрез забавяне на процеса от кампанията на Тръмп може би се опитват да предизвикват нарушаване на крайните срокове и възможност за обрат.

Да речем, че най-лошият сценарий се развие и контролираните от републиканците законодателни органи отхвърлят волята на народа в няколко щата. Има ли мерки, които могат да спрат Тръмп?

Да. Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания и Невада имат демократични губернатори, които ще откажат да одобрят електори в полза на Тръмп, тъй като народният вот ясно показва, че Байдън печели в техните щати. Те ще изпратят електори, които ще гласуват за кандидата, който печели народния вот.

След това Конгресът, който отговаря за преброяването на гласовете в Избирателната колегия, трябва да реши какво да се прави. Законът, който очертава процес как Конгресът трябва да се справи при спор за електорите в щат, е изключително объркващ, но експерти вярват, че определените от щатския губернатор електори са законните. Има теория, че председателят на Сената Майк Пенс може да контролира процеса. Спор за електорите между Камарата на представителите и Сената е най-лошият сценарий и вероятно Върховният съд на САЩ ще се намеси.

Без значение колко дълго ще продължи спорът, в конституцията не е заложен краен срок. Дори и ако преброяването продължи, мандатът на президента и вицепрезидента приключва на 20 януари на обяд. Ако дотогава няма финален изборен резултат, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси става временно изпълняващ длъжността президент на САЩ.