Украинските въоръжени сили могат да освободят десния бряг на Херсонска област през следващите седмици. Руското командване вече обмисля как да изтегли войските си от региона по начин, който да не прилича на бягство.

Това мнение е изразил американският генерал в оставка Бен Ходжис, бивш командващ силите на САЩ в Европа, съобщава "УНИАН". Според него има всички основания да се смята, че руската армия може да се оттегли от Херсонска област.

"Мисля, че руското ръководство се опитва да измисли как да изведе войските си, за да не се превърне в паническо изтегляне или да не се получат огромни загуби от артилерийски и ракетен огън, когато започнат да се придвижват, да пресичат реката и т.н.", обяснява Ходжис.

Според него, освобождението на частта от региона, разположена на десния бряг на Днепър, ще се осъществи до няколко седмици.

"Украинският генерален щаб умело се справя с оперативната сигурност. Удивен съм от упорития им, методичен подход да изтощят руските войски в Херсонска област. Не е необходимо да се влиза в голяма битка, ако руснаците могат да бъдат изолирани, унищожени или пленени", казва генералът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук