Американският генерал Бен Ходжис е сигурен, че Русия ще се разпадне и Западът трябва да помисли за това сега. Генерал Кевин Райън вярва, че Путин, в отчаянието си, може да използва ядрени оръжия.

Става все по-ясно, че Украйна ще спечели тази война и че Кремъл е на историческо ниво на съмнение в себе си, пише генерал Бен Ходжис, бивш командващ американските сили в Европа, за The Telegraph, цитиран от Лiга.net.

Според него войната е разкрила на света слабостите на режима на Путин дотолкова, че можем да станем свидетели на краха на Русия в близко бъдеще..
Огромната империя е изградена върху нестабилна основа. Сривът й може да стане яростен и неконтролируем. Необходимо е да се подготвим за това, като направим изводи от грешките от 1991 г. и неочаквания разпад на СССР.

Бен Ходжис посочва три фактора, които могат да доведат до разпадането на Руската федерация:
1) Падащо доверие в армията, която традиционно е в основата на легитимността на Кремъл. Нейното унижение е очевидно за всички, а легендарният Черноморски флот уплашено се крие зад Крим. Въпреки че Украйна няма флот.

Руските мъже вече не се съблазняват от високите заплати и не искат да се присъединяват към въоръжените сили на Руската федерация. Генералният щаб използва почти обезправените чеченци и тувинци като пушечно месо. Ако сега Чечня започне война за независимост, Путин няма да има какво да каже на това.

2) Руската икономика претърпя значителни щети в резултат на санкциите. Няма нищо, което да компенсира загубата на енергийните пазари на Европа и ЕС вече няма да разчита на Северен поток. Удар е и износът на руски оръжия, който беше значителен източник на приходи.
3) Огромната територия на Руската федерация играе отрицателна роля по въпросите на гражданската солидарност, но когато родината се окаже в слаба ситуация, чувството за национална идентичност на различните републики бързо ще се увеличи.

Сега страните по света трябва да си зададат въпроси, смята Ходжис: какви центрове на власт ще съществуват след разпадането на Русия, кой ще получи ядрен арсенал, как да се избегне изтичането на оръжия и бойци.

Ако това не е направено правилно, бедствието очаква всички. Грешките, допуснати при разпадането на СССР, не могат да бъдат повторени.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук