Бившият командващ сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис заяви, че Белият дом вероятно е решил да прехвърли „ограничена“ модификация на ракети ATACMS в Украйна.

Те ще бъдат практически „безполезни“ за Украйна в контекста на атаки срещу големи обекти в Крим, тъй като става дума за „касетъчни боеприпаси с по-малък обсег“, казва генералът в коментар за Newsweek.

„Ракетите биха били полезни за поразяване на някои цели, но не са толкова ефективни за унищожаване на големи руски обекти в Крим“, каза Ходжис.

По-рано по време на преговорите с украинския лидер Владимир Зеленски в Белия дом (срещата се състоя на 21 септември) президентът на САЩ поясни, че е готов да предостави определен брой ракети на Украйна. Белият дом обаче заяви, че все още няма такъв план за прехвърляне на ATACMS.

На свой ред Ходжис е уверен, че ракетите все пак ще бъдат предадени в техния „ограничен“ вариант. Администрацията на Байдън има опасения, че Украйна ще се опита да атакува Русия с тези ракети, посочва генералът.

Той припомня, че в обичайната си модификация ATACMS може да достигне разстояние до 300 км. Такова разстояние не могат да преодоляват РСЗО Himars, които по-рано САЩ доставиха на Украйна.

„Байдън все още изглежда предпазлив относно отварянето на възможността за прецизни удари на далечни разстояния, които Украйна може да използва за удари по цели в Руската федерация“, казва Ходжис.

В същото време той е убеден, че положителното решение на Вашингтон относно прехвърлянето на ATACMS на Украйна може да накара Бундестага да предприеме подобни стъпки - както е известно, Германия все още отлага предаването на ракетите Taurus.

Ходжис подчертава, че по-рано Великобритания и Франция вече са подкрепили украинските въоръжени сили с прехвърлянето на ракети Storm Shadow и SCALP с голям обсег на действие и не съжаляват за това.

Страните са доволни, че Украйна не използва тези оръжия, за да атакува Руската федерация, казва генералът.

Той обобщава, че по един или друг начин получаването на ATACMS от Украйна ще направи Крим неблагоприятно място за пребиваване на руските войски. „Незабавното предоставяне на тези оръжия ще помогне много в подкрепа на усилията на Украйна“, казва Ходжис.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук