В небето над Украйна в Луганска област украинските ВС са свалили изтребител. В резултат е загинал генерал-майор на ВВС на Русия в оставка Канамат Боташев. Това съобщи руската редакция на Би Би Си, позовавайки се на трима бивши подчинени на руския военен. 

По думите им, те са поддържали контакти с Батошев след края на военната си служба. Те са се съгласили да общуват с журналистите при условието, че запазят анонимност от съображения за сигурност. 

Единият от тях потвърди, че в Украйна Боташев е изпълнявал задачи именно на Су-25. 

В един от руските телеграм-канали, участник е съобщил за гибелта на Баташев: "Загина Канамат. Район Попасной, 8:25... Стингер, взрив и край".

Администраторът е премахнал коментарите, но други участници са продължили дискусията. 

Трябва да се отбележи, че Боташев е бил изключително уважаван пилот. Преди да излезе в оставка той е бил командир на авиационен полк. 

Предполага се, че участието му във въздушните боеве може да свидетелства за това, до колко сложни задачи Кремъл поставя пред своите военни пилоти в Украйна, или за недостиг на висококвалифицирани пилоти в руската армия. 

Съобщава се, че Боташев е имал клас на летец-снайперист. По данни на руското министерство на отбраната, подготовката на такъв специалист отнема между 10 и 12 години и струва около 8 милиона долара. 

В руските военни форуми може да се срещнат твърдения, че статутът на летеца снайперист служи не толкова като показател за майсторство, защото той е дава не на този, който стреля много точно, а на онези, които имат повече звезди по пагоните. 

По какъв начин 63-годишният генерал в оставка се е оказал зад щурвала на Су-25 в Украйна, не е ясно. Бившите подчинени на Боташев предполагат, че той "просто не е могъл да остане безучастен". 

Медии са помолили руското министерство на отбраната да коментира информацията за гибелта на Боташев.

Генерал-майор военно-воздушных сил России в отставке Канамат Боташев / фото из соцсетей

Кой е генерал-майор Боташев?

Известно е, че Боташев е командвал полка на гвардейската авиобаза във Воронеж. Неговата военна кариера е прекъсната през юни 2012 година, когато той е обвинен в катастрофата на изтребител Су-27 до Петрозаводск. Генералът е помолил свой приятел полковник да го повози на Су-27, като не е имал допуск до полетите.   

По време на полета Боташев решава да изпълни фигура от висшия пилотаж, но не се справя с управлението. Изтребителят пада и се разбива в земята, но пилотите са успели да се катапултират.  

Тогава също било изяснено, че Боташев е бил извършил аналогично длъжностно нарушение през 201 година. Управлявал е самолет Су-34 без да има разрешение за това. 

Боташев е бил признат за виновен за катастрофата на самолета и е бил осъден на 4 години условно и глоба от 5 милиона рубли. 

Загубите на ВВС на Русия в Украйна 

От открити източници до сега е известно, че по време на войната в Украйна са загинали най-малко 31 руски пилоти. 

По данни на Генщаба на Украйна от 24 февруари до сега са свалени 205 руски военни самолети и 170 хеликоптера. 

Превод и редакция: БЛИЦ