Авторитетното американско финансово-икономическо списание Forbes, цитиран от OBOZREVATEL, промени реториката си по отношение на войната в Украйна след успеха на въоръжените сили. 

Ако още през февруари 2022 г. изданието се чудеше дали Русия ще нахлуе в Украйна, сега се чуди дали украинската армия ще отиде на територията на Руската федерация.

И така, на 16 февруари 2022 г. Forbes публикува статия „Ще нахлуе ли Русия в Украйна?“. Но три месеца по-късно, на 16 май, излезе статията: „Ще нахлуе ли украинската армия в Русия?“.

Както следва от статията, такъв въпрос възникна поради факта, че украинските войски вече са достигнали руската граница.

„Украинските войски на руска земя биха могли да отклонят силите си от основното руско настъпление на юг, да смутят руското правителство и да повишат морала на украинците. Освен това би било сладко отмъщение в конфликт, който се проведе почти изцяло на украинска територия, “, се казва в материала.

В същото време Forbes смята, че напредването на украинската армия към Русия би провокирало Москва да използва химическо или ядрено оръжие и би подкрепило твърдението на Русия, че инвазията в Украйна е била "отбранителна" война.

Както съобщи OBOZREVATEL, заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана смята, че смелостта на украинците и украинската армия, както и подкрепата на страните от НАТО ще позволят на Киев да спечели войната срещу Русия. Руската инвазия напоследък губи инерция.

Превод: БЛИЦ