Русия завършва формирането на резерви за използването им в решителния етап на настъплението. Това заяви бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко.

Според него може да се говори за 14 дивизии и 16 бригади, с обща численост 400 хиляди войници.

Общият им брой, според различни оценки, вече е над 50 хиляди в Харковско направление, от които 35 хиляди се бият на територията на Украйна, като този брой нараства.

В Суми расте потенциалът, следи разузнаването... Създават много сериозни ресурси и резерви, армии. Цели две са някъде в дълбините и може би ги дърпат по-близо, където имат 14 дивизии, 16 бригади и това е много сериозно – каза Игор Романенко.

Той добави, че Русия продължава да попълва армията си с доброволци и това няма да донесе нищо добро на Украйна.

Те искат да формират такива резерви, които да им позволят да започнат втория етап от настъплението, за което говори президентът: края на май - началото на юни. И това, разбира се, е много труден, опасен вариант за нас – оплака се бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Припомняме, че руската армия започна настъпление в района на Харков на 10 май тази година.

За две седмици и половина повече от десет населени места преминаха под контрола на руските военни. Настъплението на руските въоръжени сили принуди украинското военно командване спешно да прехвърли резерви в района на Харков, като ги изтегли от други посоки.