Командващият Източната група войски Александър Сирски заяви, че руснаците се опитват с всички средства да превземат Бахмут преди 9 май, предава УНИАН.

Задачата на украинските войници е да задържат града до тази дата.

"Тежката защита на Бахмут продължава", написа Сирски в Telegram. 

Той посети войниците в районите на бойните действия и се срещна с командирите на бойни части. 

„Руснаците увеличиха интензивността на обстрела с тежки оръжия, започнаха да използват по-модерна техника и прегрупират войските.

Това показва, че врагът няма да промени плановете си и прави всичко възможно, за да овладее Бахмут и да продължи настъпателните операции.

Към днешна дата силите за отбрана успяват да осуетят плановете на противника в посока Бахмут, но руснаците все още се надяват да превземат града преди 9 май. Нашата задача е да предотвратим това“, коментира командирът.

Битката за Бахмут - актуални новини от града

От лятото на 2022 г. ожесточените битки за Бахмут продължават. Въоръжените сили на Украйна удържат позицията въпреки безпрецедентния обстрел и численото превъзходство на противника. 

Наскоро "вагнеровци" организираха бунт - на 5 май Евгений Пригожин обяви, че  неговите наемници ще напуснат Бахмут на 10-ти поради невероятно големи загуби  и липса на снаряди. 

По-късно Пригожин заяви, че на "вагнеровци" е обещано да бъдат снабдени с всички необходими боеприпаси,  за да останат в Бахмут. Следователно "Вагнер" няма да напусне града.

WSJ: Западът променя позицията си относно войната: след настъплението на въоръжените сили на Украйна трябва да започнат мирни преговори между Русия и Украйна с участието на Китай 

Резултатът от контранастъплението на въоръжените сили на Украйна трябва да бъдат мирни преговори, като един от посредниците в тях може да е Китай, пише Wall Street Journal, позовавайки се на европейски чиновници.

Всички разбират, че нито една от страните не може да воюва безкрайно, а някои западни страни искат да подложат на изпитание ролята на Китай като посредник, което показва промяна в отношението на Запада към Пекин по този въпрос.

Ключови представители на Съвета за национална сигурност на САЩ са за преговори между Киев и Москва, но Държавният департамент на САЩ и ЦРУ са скептични по отношение на това и искат да разгледат резултата от украинската контранастъпление, преди да предприемат дипломатически стъпки.

Подобна промяна на настроенията идва на фона на сериозното безпокойство на западните страни, че в бъдеще няма да могат да поддържат необходимото ниво на военна помощ за Киев.

 

Министерството на отбраната на Русия съобщи броя на свалените дронове на въоръжените сили на Украйна от началото на войната

От началото на специалната военна операция руските системи за ПВО са унищожили 4027 безпилотни летателни апарата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Според ведомството през последното денонощие руските сили са ликвидирали 32 вражески дрона, от които 22 са били свалени над Черно море. Останалите са в небето над Харковска област, Донецката и Луганската република, както и в Запорожка област.

Министерството на отбраната добави, че от 24 февруари 2022 г. руските въоръжени сили са унищожили 418 украински самолета и 230 хеликоптера.

Въоръжените сили на Украйна се опитаха да атакуват Севастопол през нощта на 7 май. Според губернатора Михаил Развожаев атаката е била отблъсната от руските сили за ПВО и средства за радиоелектронна борба.

Два дрона са свалени над морето, вторият - в района на нос Херсонес. Няма регистрирани щети и няма пострадали.

Украински дронове също се опитаха да атакуват летище Северни в района на Иваново. Служителите на реда предотвратиха извършването на диверсия и терористичен акт.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук