Във вечерната си сводка днес Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че руската армия се е изтеглила от Нова Каховка, а язовирът там е под украински контрол.

"На 22 март 2023 г. всички части на армията-окупатор, разположени в селището Нова Каховка в Херсонска област, са напуснали града", се казва във вечерната сводка, цитирана от агенция "УНИАН".

Преди да избягат, руснаците са събрали от местното население всичко каквото могат - големи количества домакински и електронни уреди, бижута, дрехи и мобилни телефони, пише още в сводката на военните.

 

Ген. Алексей Громов, зам.-началник на ГЩ на ВСУ

 

В същото време обаче, проукраинските жители на Херсонска област в местни групи реагираха с раздразнение на тези новини:

- "Пълни глупости!", "И кой тогава обстрелва постоянно момчетата от ВСУ, призраци ли?", са само част от коментарите в мрежата.

 

 

Руските военни кореспонденти също реагираха с насмешка на тази информация и поясниха, че фронтът, който минава по бреговете на Днепър е под пълен контрол на руската армия.

Руската армия дори реши реши да "поздрави" украинските бойци от уж изоставения район, като бяха споделени и видеа в мрежата:

 

 

Малко по-късно, украинският генерален щаб се отрече собствената си информация за напускането на руските войски от Нова Каховка и потвърди, че това не отговаря на истината, съобщи агенция УНИАН.

"Информацията за предполагаемото изтегляне на врага от това населено място стана публично достояние в резултат на неправилно използване на наличните данни. Със сигурност обаче, ние ще освободим Нова Каховка по-нататък", поясняват от Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук