Въоръжените сили на Украйна отново атакуваха Крим с помощта на дронове в нощта на 21 март, като поставиха експлозиви в дроновете.

Пострадал е 33-годишен мъж, който е закрил дъщеря си с тялото си. Отломки паднаха върху къщи, колеж и магазини.

Военният експерт Юрий Кнутов посочва, че, съдейки по снимките, това е комерсиален дрон, който лети на бензин, съобщават световните издания.

Обхватът на такъв дрон му позволява да долети до Крим от Украйна. Въпреки че по правило дроновете излизат отвъд брега на Черно море, откъдето се обръщат, за да атакуват полуострова.

Проблемът е, че през нощта е почти невъзможно да се свали такова устройство. В допълнение, бронята предпазва от куршуми, когато ударят витлото.

Срещу подобни атаки е възможна ефективна борба, смята Кнутов, чрез компактни средства за радиоелектронна борба - с размерите на голям пътнически багаж.

Необходимо е да се организира производството по такъв начин, че всяка рота да разполага с такъв апарат. А такова средство е в пъти по-ефективно от оръжие против дрон.

Украйна извършва подобни набези с помощта на самоделни дронове, натъпкани с пластиди в предната част.

Целта на атаката, според експерта, е съвсем ясна - да се тероризира цивилното население на противника и да се всее паника. И в същото време – опит за нарушаване на курортния сезон.

"Руската противовъздушна отбрана, разбира се, контролира безпилотните апарати на въоръжените сили на Украйна и действа срещу тях, но понякога, за съжаление, се случва свален дрон да падне и все пак да успее да нанесе някакви щети“, обобщава Кнутов.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук