Концернът Rheinmetall обяви готовност да произвежда повече боеприпаси за Украйна и западните страни

Генералният директор на германския концерн Rheinmetall Армин Папергер заяви, че неговата компания е готова значително да увеличи производството на танкови и артилерийски боеприпаси, за да отговори на търсенето на Украйна и западните страни. 

Освен това концернът обмисля производството на ракетни системи за залпов изстрел HIMARS в Германия, пише УНИАН.

Според Reuters по този въпрос Rheinmetall води преговори с американския производител на тези MLRS - Lockheed Martin.

"На Мюнхенската конференция по сигурността се стремим да постигнем споразумение с Lockheed Martin за започване на производството на HIMARS в Германия. Разполагаме с технологията за производство на бойни глави, както и за ракетни двигатели, и имаме камиони за инсталиране на ракети-носители", каза Папергер.

Изданието подчертава, че Rheinmetall е най-известен с производството на снаряди за 120-милиметровото оръдие на танка Leopard 2.

„Ние можем да произвеждаме 240 000 танкови боеприпаси (120 mm) годишно, което е повече от необходимото за целия свят“, каза генералният директор на концерна.

Освен това компанията произвежда и артилерийски боеприпаси. Търсенето на тях и танковите снаряди рязко нарасна, след като Русия започна пълномащабна война срещу Украйна през февруари 2022 г. Причината за повишеното търсене е не само фактът, че тези снаряди се използват масово на бойното поле, но и фактът, че западните страни попълват собствените си запаси.

През 2022 г. концернът Rheinmetall е произвел приблизително 60 000 – 70 000 танкови и артилерийски снаряда. В същото време, според Papperger, производството може да бъде увеличено веднага.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук