Най-голямата икономика на Европа навлезе в рецесия, съобщи агенция “Блумбърг”. Германската икономика се е свила с най-бързото си темпо от падането на Берлинската стена и обединението на двете републики ФРГ и ГДР през 1990 г. Това се държи на намаляването на износа и инвестициите на бизнеса, показват данни на статистическата служба на страната.

Германската икономика се е свила в края на 2008 година с 2,1% спрямо периода юли - септември 2008 г. Данните показват, че рецесията в страната се задълбочава, след като през второто и третото тримесечие БВП на най-голямата икономика в еврозоната вече отчете спадове. За последно ръст е отбелязан през първите три месеца на 2008 г., като тогава БВП е нараснал с 1,5%. 
Германското правителство предупреди, че през 2009 г. очаква рецесията да е още по-голяма. Очаква се и около 500 хил. души да загубят работата си. 
САЩ, Япония и страните от еврозоната ще са в рецесия през цялата следваща година, прогнозира вчера ОИСР. Според организацията американската икономика ще се свие с 0.9% през 2009 г., японската - с 0.1%, а БВП на еврозоната ще спадне с 0.5%. Едва през 2010 г. може да се  очаква положителен икономически ръст. В петък Евростат ще публикува данни за БВП на европейските страни.
Страховете от рецесия за кратко подкопаха стойността на еврото, което се обезцени до 1.2388 долара. Петролът стигна 22-месечно дъно при цена 55 долара за барел. По-късно и еврото, и нефтът възвърнаха позиции.
Икономиката на еврозоната се е свила с 1,5% за последното тримесечие спрямо предходния период и с 1,2% за цялата година, показват днешните данни на Евростат.
Френската икономика се е свила с 1,2%, докато Италия регистрира най-резкия си спад от 1980 г. - с 1,8%. Икономиката се е движила надолу и в Холандия, Австрия и Португалия. Негативните резултати засилват натиска върху Европейската централна банка да съкрати лихвените проценти, коментира
BBC. Според официалната статистика компаниите намаляват инвестициите си, износът се свива. 
Испания вече официално е в рецесия, съобщи Евронюз. Това е първата рецесия на страната от 15 години насам.  Икономиката се е свила с 1% през последното тримесечие на 2008 г. спрямо третото. Миналия месец испанската централна банка обяви оценката си, че БВП на страната се е свил с 1,1% през четвъртото тримесечие. Испания е сериозно засегната от световната криза заради строителния сектор, който вече беше отслабен от свръхпредлагането и растящите лихви./БЛИЦ