Германското правосъдие не може да започне собствено наказателно разследване на отравянето на Алексей Навални и да повдигне обвинение срещу никого, тъй като предполагаемото престъпление не е станало на територията на Германия. Това съобщи в понеделник вечерта на уебсайта си вестник "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на източници в разследващите кръгове.

Според вестника, още преди канцлерът Ангела Меркел да обяви първите резултати от германския тест на пробите, "правителството се свързало Генералната прокуратура в Карлсруе". Както отбелязва "Зюддойче цайтунг", "юристите бяха помолени да изяснят дали Германия изобщо може да започне разследване срещу престъпниците." Те обаче "само поклатиха глави", пише вестникът.

В сравнение със ситуацията с баща и дъщеря Скрипал, те са били отровени във Великобритания. В случая с Навални няма връзка с възможно отравяне в Германия - той е доведен тук за лечение.

На теория би могло да бъде възможно разследване, ако състоянието на Навални сега рязко се влоши. Въпреки това дори в този случай процедурните стъпки ще бъдат предприети не от Генералната прокуратура, а от Берлинската служба, се казва в статията.

Навални е бил изложен на отровно вещество от групата "Новичок". Военните токсиколози от лаборатория в Мюнхен са стигнали до този извод. Впоследствие беше съобщено, че присъствието на веществата е потвърдено и от независими лаборатории в Швеция и Франция, в допълнение към това пробите са прехвърлени в ОЗХО.

"Зюддойче цайтунг", без да посочва източник, съобщава, че федералното правителство е предоставило на експертите от ОЗХО хеликоптер за безопасно транспортиране на пробите до Хага.