Германия е в началото на епидемия от коронавируса, след като появилите се нови случаи на зараза в страната не могат да бъдат проследени до първоначалния източник Китай.

Това обяви на пресконференция германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Появата на пет нови случая на коронавируса в западните и южните части на Германия, с които носителите на заразата в страната стават около 20, означава, че болестта навлиза в нова фаза, каза министърът.

Той призова местните власти и работодателите да преразгледат плановете си за действия в случай на пандемия.

"Веригите [за предаване] на инфекцията вече са отчасти непроследими и това е нещо ново", заяви Шпан.

По думите му голям брой хора са контактували с пациенти и това е "голяма промяна" спрямо 16-те досегашни пациенти, при които "веригата можеше да бъде проследена назад до източника Китай".

Министърът прикани хората все пак да не изпадат в излишна паника и отбеляза, че "не всяко кашляне е случай на коронавирус". Според него в Германия има достатъчно изолатори в болниците, ако се наложи да бъдат приемани голям брой заболели.

Измежду европейските страни най-много носителите на вируса - 322 - има в Италия. Италианци или хора, посещавали наскоро Италия, са тествани позитивно в Алжир, Австрия, Испания, Румъния, Хърватия и Швейцария, припомни Ройтерс.

Следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време