Берлинските власти планират да приемат 300 бежанци от гръцките лагери, заяви Адреас Гейсел, сенатор от столицата на Германия, предават световните агенции.

Сенатът на Берлин във вторник, 16 юни, прие предложението, внесено от самия Гeйсел.

"Лагерът в Мория е построен за 3 хил. души, но вече няколко месеца там има повече от 20 хил. бежанци. Ситуацията с доставките на вода и предоставянето на медицинска помощ там е тежка. Озовахме се в ситуация, в която тази хуманитарна катастрофа може да се превърне в проблем за здравеопазването", каза Гейсел на пресконференция след заседанието на Сената.

По думите му заповедта за приемане на бежанците ще се отнася за общо 300 души, на първо място деца без придружители, бременни жени и хора в риск от COVID-19, главно мигранти над 60 години, както и представители на различните малцинства.

"Ние трябва не само да декларираме европейските си ценности, но и да ги приложим на практика. И въпреки трудната ситуация, в която самите ние се намираме, ние сме в състояние да окажем помощ. Здравните ни заведения ни позволяват да правим това без затруднения", добави той.

Гейсел отбеляза, че е наясно с критиките към този подход „от десния (политическия) лагер“, като подчерта, че „трябва да помагаме на хората", когато това е възможно.

Решението на Сената в Берлин трябва да бъде одобрено от министъра на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер.