Карантината около коронавируса преустанови временно броя на бежанци, опитващи се да достигнат до Европа, но пандемията може да предизвика още по-голяма мигрантска вълна от Близкия Изток и Северна Африка. Това предупреждават от Европейския офис за убежищата (EASO), цитирани от Reuters и "Фокус".

Според информацията на Reuters, през месец март страните от Европейския съюз са получили два пъти по-малко молби за убежище, в сравнение с февруари. Наполовина са намалели също така опитите за нелегално преминаване на европейските граници.

Въпреки това EASO смята, че епидемиите от COVID-19 в Близкия Изток и Северна Африка може да предизвикат недостиг на храна и да дестабилизират тези региони допълнително и така да помогнат на групировки като "Ислямска държава". Това от своя страна ще доведе до "увеличение на миграцията", според доклад на EASO.

"Основните страни, от които идват хората, които търсят убежище (...) са умерено до високо уязвими на опасности (включително зарази) и страдат от липса на капацитет за справяне с тях", се казва в доклада.

"Рискът от дестабилизиращи ефекти в резултат от епидемиите от COVID-19 има потенциал да окаже влияние на търсенето на убежище в бъдеще", се казва още в него.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!