Социалдемократът Франк-Валтер Щайнмайер спечели президентските избори в Германия, съобщават АФП и БГНЕС. Веднага след като стана ясен избора, Щайнмайер получи поздравления от президента Йоахим Гаук и от канцлера Ангела Меркел.
Бившият външен министър от лявоцентристката Социалдемократическа партия получи 931 от общо 1239 действителни гласове от членовете на Федералното събрание, съставено от държавници, артисти и други граждани.Щайнмайер бе подкрепен както от своята партия, така и от Християндемократическия съюз (ХДС) и Свободната демократическа партия (СвДП).Очаква се обявеният още по време на кампанията си анти-Тръмп социалдемократ, често посочван за най-популярния политик в Германия, да работи като „морален арбитър“ на нацията. Той често критикуваше новия американски президент, наричайки го „проповедник на омразата“.

Франк-Валтер Щайнмайер ще седне на президентския стол на 19 март, наследявайки настоящия държавен глава Йоахим Гаук, който още през юни заяви, че не иска да се кандидатира за следващ президентски мандат, като обясни това си решение с възрастта. Гаук е роден през 1940 г. и имаше всички шансове да бъде преизбран. Той ще остане на поста до 17 март.

Междувременно социалдемократите приемат победата на Франк-Валтер Щайнмайер като прелюдия към нещо по-голямо – избирането на Ангела Меркел отново за канцлер на Германия.