Самоходните артилерийски установки (САУ) RCH-155, които Германия възнамерява да прехвърли на Украйна, са първите гаубици в света, които могат да стрелят в движение. Това е тяхната "връхна точка", пише УНИАН.

Говорейки за предимствата на тези самоходни оръдия, военно-политическият наблюдател от групата "Информационна съпротива" Александър Коваленко отбеляза, че всички съвременни западни гаубици са добри и имат сходни класове и "акценти".

„Акцентът“ на RCH 155 е, че това е първото самоходно оръдие в света, което може да стреля в движение. В същото време движението на основата не влияе на точността на артилерийската монтировка. Това позволява на тази самоходка да бъде неуловима при водене на контрабатарейна битка на противника,  казва експертът. Според него самоходните оръдия RCH 155 са в много отношения много подобни на PzH 2000:

"Например, те имат същите цеви L52, подобен обсег на стрелба - 40 км с конвенционалните снаряди и до 54 км с Vulcano и M982 Excalibur. Може да използва Smart снаряди - стреля и забравя."

На 7 декември стана известно, че Германия прехвърля нова партида оръжия на Украйна. По-специално, пакетът за военна помощ ще включва:

18 единици 155-mm самоходни артилерийски установки RCH 155;

20 бронетранспортьора Dingo;

2 танкови влекача M1070 Oshkosh;

80 пикапа;

90 противодействия с дронове.

Оръдие-гаубица RCH-155: обща информация

RCH 155 е 155-милиметрово самоходно оръдие, разработено от германския концерн Krauss-Maffei Wegmann и представено през 2014 г.

Самоходните оръдия имат цев с дължина 52 калибър (8 м), автоматична система за зареждане с боекомплект от 30 снаряда и 144 модулни заряда.

Това е оръдие от затворен тип на колесно шаси, построено на базата на възли и агрегати на германо-холандски многоцелеви бронетранспортьор Boxer. ACS е оборудван с по-мощен дизелов двигател MTU 199TE20 с турбокомпресор.

Изстрелът се извършва дистанционно от екипажа, намиращ се в пилотската кабина на самоходните оръдия. Има и възможност за стрелба в ръчен режим.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук