Германски прокурори са разследвали покойния папа Бенедикт XVI заради сексуално насилие над деца, когато той е бил архиепископ в Южна Германия, но разследването е било спряно поради липса на доказателства, предаде Асошиейтед прес.

Разследването включва трима висши католически свещеници, съобщиха разследващите. Сред тях са покойният папа Бенедикт, който като кардинал Йозеф Рацингер беше архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг между 1977 и 1982 г., както и неговият наследник кардинал Фридрих Ветер и тогавашният генерален викарий Герхард Грубер, който изпълняваше административни задължения в архиепископията.

Католически свещеници изнасилват наред деца и възрастни, страшно е

Производствата обаче са прекратени едно след друго, след като разследванията не са успели да предоставят достатъчно доказателства за престъпно поведение на лицата, отговорни за църковния персонал, казаха прокурорите.

Те разследваха повече от 40 случая на предполагаеми престъпления, свързани с доклада за насилие, който беше публикуван през януари 2022 г., а още през февруари миналата година бяха претърсени помещения в архиепископията.

Покойният папа Бенедикт беше критикуван за това, че не е действал достатъчно решително срещу свещеници, обвинени в сексуални престъпления по време на времето му като архиепископ и префект на Конгрегацията за доктрината на вярата между 1981 и 2005 г.

Той беше избран за папа през април 2005 г. и подаде оставка през февруари 2013 г. Почина през декември 2022 г. на 95-годишна възраст.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук