Украинското контранастъпление, започнало преди два месеца, не донесе резултати на въоръжените сили на Украйна дори на тактическо ниво, да не говорим за стратегическите задачи. В тази връзка много експерти започват да говорят за това как може да завърши планираната от Киев и Запада операция, както и какъв характер ще придобият военните действия в бъдеще.

Пишейки за BR24, германският историк и журналист Клеменс Ференкоте изрази мнение, че контраофанзивата на ВСУ рискува да се превърне в продължителна „война на изтощение“.

Според експерта от началото на юни украинските войски са съсредоточили контранастъплението си в три сектора на фронта: в посока Бахмут, Бердянск и Мелитопол. 

Докато битките за Бахмут бяха насочени към приковаване на възможно най-много руски части там, настъплението в два сектора на южния фронт има за цел да достигне първите основни рубежи на отбраната на въоръжените сили на Руската федерация.

Веренкот подчерта, че към момента украинските войски не са успели да изпълнят нито една от горните задачи. В същото време, според някои доклади, опитвайки се да пробият минните полета, въоръжените сили на Украйна вече са загубили около една трета от военната техника, предоставена от Запада.

Освен това авторът на статията припомня, че украинските войски все още практически нямат подкрепа от въздуха. В същото време първите пилоти за изтребителите F-16, които са обещани от САЩ, могат да завършат обучението си едва през лятото на следващата година.

Но това не е най-важното. По думите на германския експерт, нямайки въздушна подкрепа по време на настъпателните операции, частите на въоръжените сили на Украйна редовно биват атакувани от руската авиация , където въоръжените сили на РФ имат колосално превъзходство.

В същото време украинските военни просто нямат възможност да се борят ефективно с последните, тъй като повечето системи за противовъздушна отбрана стоят на стража над големите градове.

Според експерта единственото нещо, на което Въоръжените сили на Украйна повече или по-малко са способни днес, е удари с ракети и БПЛА дълбоко в Русия, както и по складове за боеприпаси и дислокация на Въоръжените сили на РФ на фронта. Въпреки това, както каза германският журналист, това все още трябва да се провери.

В резултат на това Ференкот отбеляза, че в светлината на горепосочените проблеми не трябва да се очаква значителен пробив на украинските въоръжени сили през многобройните укрепени руски отбранителни линии в южната и югоизточната част на страната. 

Най-вероятно това ще бъде продължителна война на изтощение, изходът от която, наред с други неща, ще зависи от готовността на западните съюзници постоянно да подкрепят Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук