Германското правителство обеща многомилиардни гаранции на изпадналата в криза автомобилна компания "Опел". Канцлерът Ангела Меркел заяви, че конкретно решение ще бъде взето още преди Коледа, се казва в коментар на Дойче веле.
След консултациите при правителствения ръководител стана ясно, че федерацията и провинциите, в които "Опел" има заводи, няма да допуснат рухването на фирмата, която е собственост на американския концерн "Дженерал мотърс". Ясно е обаче и това, че няма да има държавни гаранции без условия. Да не говорим пък за държавен чадър за целия автомобилен бранш в Германия. Защото някои фирми, като "Даймлер", "БМВ", "ФВ" и "Порше", разполагат с препълнени каси след извънредно успешните последни години.
Онова, което им липсва, не са пари, а клиенти.
С чудовищно мощни нови двигатели автобраншът няма обаче да излезе от кризата, било с или без държавна подкрепа. Защото клиентите не желаят повече такива коли. Дори в Америка, където бензинът винаги е бил много евтин, се очертава промяна в традиционното виждане на американеца за колата. Създаването на нови модели, отговарящи на променящите се очаквания на клиентите, изисква време и пари - а в краен случай може да струва и работни места.
Въпреки това няма смисъл от необмислени помощни акции от страна на държавата. Гаранции трябва да се предоставят само в отделни случаи и след внимателна проверка, защото те дават конкурентни предимства на съответното предприятие. Така че дори съвсем солидни фирми ще започнат тогава да искат пари от държавата. А това не е редно. Освен това държавата трябва да внимава парите й да не отидат накрая там, където не би трябвало.
Тъкмо международните концерни са извънредно изобретателни, когато става дума за
отклоняването на средства.
Автомобилният бранш е важен, но не заема такова централно място като банките. И все пак държавата няма да гледа безучастно, когато някоя фирма се окаже застрашена от фалит. Защото става дума и за работни места. В Германия за "Опел" работят 25 000 души, а във фирмите-доставчици още 50 000. Съществуването на "Опел" не е все още под заплаха, всичко зависи от съдбата на фирмата-майка "Дженерал мотърс". Затова е правилно, че германското правителство се занимава така интензивно с кризата в автомобилната индустрия и конкретно със случая "Опел". /БЛИЦ