В интервю за американското издание Time Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний е направил доста неочаквано изявление: той е оценил високо началника на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов, наричайки го свой учител, а Русия - родина на военната наука.

"В кабинета си Залужний държи сборник с есета на генерал Валерий Герасимов, който е със 17 години по-възрастен от него", се казва в статията.

"Израснал съм с руската военна доктрина и все още вярвам, че цялата военна наука е в Русия", казва Залужний.

"Учих се от Герасимов. Прочел съм всичко, което е написал... Той е най-умният човек и очакванията ми към него бяха огромни", казва Залужний.

Последният брой на Time излезе с портрета на Залужний на корицата, а почти една трета от броя е посветена на него.

"Залужний имаше важна роля във войната. Той е част от украинското командване, което в продължение на години трансформира въоръжените сили на страната от тромав съветски модел в модерна бойна сила.

Закален от годините на битки с Русия на източния фронт, той е един от новото поколение украински лидери, които са се научили да бъдат гъвкави и да делегират решенията на командирите на място", се казва в хвалебствения материал, който само подхранва слуховете, че Вашингтон иска да "смени конете".

Стилът на ръководство на Залужний позволи на украинската армия да се адаптира към действия срещу Русия, пише Time, и "тази инициатива сега направи ключов завой в полза на Украйна".

В украинските политически кръгове упорито се носят слухове, че Вашингтон възнамерява да замени Зеленски със Залужний, а командването на ВСУ е принудено спешно да отрече и да нарече "политически спекулации" предполагаемите обтегнати отношения между Залужний и Сирски, с когото Зеленски уж иска да замени Залужний.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук