Иранските дронове камикадзе Shahed-131 съдържат процесори, произведени от американската компания Texas Instruments. Това става ясно от доклад на Дирекцията за стратегически комуникации на Въоръжените сили на Украйна, съобщава украинското издание "Фокус".

Блокът за управление на полета FCU съдържа пет изработени по поръчка печатни платки (PCB) с процесори TMS320 F28335 на Texas Instruments. Това е високоинтегриран и високопроизводителен чипсет за взискателни програми за управление, отбелязват авторите на материала.

Блокът за управление на двигателя (ECU) съдържа една печатна платка с процесор на Texas Instruments. Този модул контролира всички характеристики на двигателя по време на полет.

На уебсайта на компанията се посочва, че тя създава широка гама от продукти с висока надеждност за космическия, авиационния и отбранителния сектор.

"Електронната система в дрона е свързана със специална маркировка. Всички обозначения в системата за производство UAS са написани на английски език", се казва в спецификацията.

Дронът камикадзе Shahed-131 използва граждански GPS приемници

Дронът камикадзе Shahed-131 е предшественик на версията Shahed-136 със сходен принцип на действие и максимално унифицирани основни компоненти, отбелязва изданието Defence Express.

Електрониката, оформлението и аеродинамичното решение са основните проблеми. Електронните компоненти на дрона са изцяло граждански, а системата за насочване е само GPS приемник от граждански клас, което позволява дронът да се използва изключително срещу неподвижни обекти.

Според специалисти, системата за GPS насочване е добавена, за да се предотврати заглушаването на GPS сигналите със средства за радиоелектронна война. Дронът има елементарна инерциална система, която му позволява да поддържа приблизителен курс и височина, ако сателитната навигация е забранена.

"Когато дронът лети в зона, където GPS сигналите са потиснати, вятърът го разнася, а самата инерционна система е неточна. В зависимост от скоростта и посоката на вятъра отклонението може да достигне до 5% от разстоянието, изминато без GPS.

За разстояние от 5 км това ще даде грешка от 250 метра. Когато GPS сигналът се възобнови, дронът ще коригира полета", посочват изследователите.

Украинските военновъздушни сили са в състояние да свалят безпилотните апарати Shahed-136 и Shahed-131 със зенитни ракетни системи. Но се налага противовъздушните ракети, предназначени за унищожаване на самолети, и крилатите ракети, да бъдат използвани за тях, отбелязва Defence Express.

"Най-ефективният вариант може да бъде американският самоходен зенитно-ракетен комплекс с малък обсег AN/TWQ-1 Avenger. Всъщност, същият ПЗРК Stinger, но на базата на HMMWV и осем ракети наведнъж, което позволява дори един комплекс да отблъсне масирана въздушна атака", пишат авторите.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук