Ако има желание, Русия може да установи контрол над Северния морски път за две-три години и в момента тя увеличава присъствието си в Арктика, докато САЩ изостават в това отношение.

Това заяви в четвъртък главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Къртис Скапароти по време на изслушване пред Комисията на Сената на САЩ за въоръжените сили, предадоха осведомителните агенции, цитирани от Фокус. 

„По-голямата част от дейността им е възстановяването на старите бази, приблизително от седем до девет. Тези, които са разположени в началото и края на минаващия от там Северен морски път. И това са ключови места. Така че ние следим внимателно за действията в контекста на милитаризацията на Арктика“, заяви военачалникът.

„Те (руснаците) казват, че го правят, за да обезпечат сигурността и икономическото благополучие в Арктика“, добави той. Но, продължи Скапароти, „изхождайки от това какво разполагат там, в течение на времето, възможно две или три години, те ще имат възможност да контролират Северния морски път, ако поискат“. На въпрос към генерала дали силите на страните в региона са равни, той отговори: „Ние изоставаме“.