Жертвите на взрива, избухнал в блок в словашкия град Прешов, вече са пет. Трагедията стана днес следобед, след като гръмна газовата инсталация в един от апартаментите на 12-етажния блок. 

Гледката е като от филм на ужасите - сградата е разцепена наполовина, руините все още горят, съобщават местните медии. 
По данни на пожарната взривът е станал между 9-ти и 12-ти етаж."Пожарникарите са успели да евакуират 34 души с помощта на стълби. От 6-я етаж нагоре сградата е цялата в пламъци. Последните три етажа са изцяло изгорели, стигнало се е до частично пропадане на покрива.Тъй като все още има опасност от нови взривове или срутване на блока, постъпите към него отвътре са невъзмвожни." Това написаха на страницата си във Фейсбук от местната пожарна.По данни на TVnoviny.sk след взрива станал пожар, който засегнал три етажа и стълбището, което се срутило. Тези, които живеели на по-ниските етажи, успели да излязат навън, но останалите били като в капан. Част от тях успели да се покатерят на покрива, а след като той пропаднал, били буквално притиснати на няколко метра и не можели да помръднат.

Според presov.korzar.sme.sk и в момента се чуват частични взривове. Първичният взрив бил толкова силен, че счупил стъклата и в съседните сгради. 

Към мястото на трагедията вече пътува премиерът Петер Пелегрини заедно с министъра на вътрешните работи на Словакия Дениса Сакова и министърът на здравеопазването Андреа Калавска.От пожарната и спасителна служба заявиха, че има риск цялата сграда да се срути.

Кметът на Прешов Алена Турчанова заяви, че има и множество ранени.

Хората, хванати в капан в домовете си, се виждат от прозорците, много от тях говорят по телефона, пише ежедневникът Sme.

Алена Турчанова е обявила извънредно положение в града.

Превод БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ